Kwasy omega-3, niezbędne do tego, by organizm funkcjonował sprawnie i wydajnie, w największych ilościach znajdują się w tłustych rybach morskich. Konieczne wydaje się więc wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu. Ale co w przypadku… wegetarian, którzy ryb nie jedzą? Postanowiliśmy sprawdzić w jaki sposób, osoby będące na diecie wegetariańskiej, mogą zaspokoić potrzeby organizmu na te niezbędne kwasy tłuszczowe.
- Wegetarianizm – historia i założenia
- Korzyści z bycia wegetarianinem
- Kwasy omega-3 w diecie wegetariańskiej
Wegetarianizm – historia i założenia
Wegetarianizm wywodzi się z Indii, gdzie rozwinął się już w II tysiącleciu przed naszą erą. Miał wtedy charakter wyłącznie religijny, ponieważ w myśl zasad hinduizmu dieta powinna się opierać przede wszystkim na warzywach i owocach z uwzględnieniem nabiału.
Do Europy wegetarianizm zawitał nieco później, bo około VI wieku p.n.e., a to za sprawą pitagorejczyków, którzy jako pierwsi postawili na etyczne wartości wynikające ze stosowania tej diety.
Na czym polega dieta wegetariańska?
Wegetarianizm to dieta opierająca się na spożywaniu wyłącznie pokarmów pochodzenia roślinnego. Wegetarianie nie jedzą mięsa eliminując produkty zwierzęce (drób, wołowina, cielęcina, wieprzowina, jagnięcina, itp.) oraz ryby czy owoce morza.
Ich jadłospis opiera się więc przede wszystkim na warzywach i owocach, ale dozwolone są tu również produkty mleczne oraz jaja. Warto pamiętać, że obecnie funkcjonuje wiele odmian wegetarianizmu i semiwegetarianizmu (dieta roślinna polegająca na częściowym wykluczeniu mięsa), a w poszczególnych jego odmianach dopuszczalne jest np. spożywanie ryb czy okazjonalne sięganie po chude, białe mięso.
Przejście na dietę wegetariańską w większości przypadków jest indywidualną decyzją każdego z nas. Tylko w nielicznych wypadkach wymagają tego względy zdrowotne.
Korzyści z bycia wegetarianinem
Dieta wegetariańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Ludzie rezygnują z jedzenia mięsa nie tylko z uwagi na jego smak czy etyczne bądź religijne przesłanki, ale również w trosce o środowisko.
Jakie są korzyści wynikające ze stosowania diety wegetariańskiej?
- Mniejsze ryzyko wystąpienia niektórych chorób, takich jak otyłość, cukrzyca typu 2., nadciśnienie, próchnica, choroba niedokrwienna serca. Mięso w nadmiernych ilościach, głównie czerwone, zwiększa ryzyko nowotworów, chorób serca i układu krążenia.
- Korzystny wpływ na środowisko. Produkcja żywności pochodzenia zwierzęcego wpływa na skażenie ziemi czy wód, m.in. poprzez stosowanie silnych nawozów przy uprawie paszy dla zwierząt hodowlanych. Czytaj też: Dbając o środowisko, dbasz o siebie – CalanOil® – Kwasy Omega 3 – 3 generacji.
- Względy etyczne i moralne. W obecnych czasach zwierzęta hodowlane często są traktowanie niehumanitarne, trzymane w zbyt małych pomieszczeniach, w brudzie i ścisku, bez dostępu do świeżej wody. Wciąż niestety zdarza się także, żeich ubój dalece od biega od przyjętych norm etycznych.
Kwasy omega-3 w diecie wegetariańskiej
Wiele osób zastanawiających się nad przejściem na dietę wegetariańską obawia się, że nie dostarczy swojemu organizmowi wszystkich niezbędnych substancji odżywczych. Czy rzeczywiście jest to prawdą? Nie do końca, ponieważ odpowiednio skomponowana dieta nie spowoduje ubytków w zdrowiu.
No dobrze, ale co z kwasami omega-3? Jak wiadomo są one kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym dla pracy mózgu, wzroku czy układu krążenia. Ich niedobory mogą wywoływać poważne, długofalowe konsekwencje (czytaj też: Niedobór kwasów omega-3 w organizmie. Czym grozi? – CalanOil® – Kwasy Omega 3 – 3 generacji). Z uwagi na to, że nie jesteśmy w stanie samodzielnie ich wytworzyć to konieczne jest dostarczenie ich z pożywienia.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe znajdują się przede wszystkim w tłustych rybach morskich, których wegetarianie jeść nie mogą! Na szczęście, źródeł omega-3 jest więcej i nawet osoby na specjalnej diecie powinny znaleźć dla siebie idealne produkty zawierające te cenne substancje.
Gdzie znajdę kwasy omega-3 pochodzenia roślinnego?
W produktach pochodzenia roślinnego możemy znaleźć wyłącznie jeden z rodzajów kwasów omega-3, a mianowicie kwas a-linolenowy (ALA). To właśnie ten związek wpływa m.in. na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca oraz niektórych rodzajów nowotworów, a także korzystnie wpływa na działanie układu nerwowego.
W jakich produktach roślinnych można znaleźć omega-3?
- siemię lniane
- olej lniany, rydzowy, sojowy i rzepakowy
- orzechy włoskie
- nasiona chia
- migdały
- pestki dyni
Suplementacja pomocą dla wegetarian
Trzeba pamiętać, że do właściwego funkcjonowania organizm potrzebuje przede wszystkim form DHA i EPA (rodzaje kwasów omega-3 obok ALA), których wegetarianie nie są w stanie dostarczyć z pożywienia. Znajdują się one bowiem w tłustych rybach morskich i w owocach morza.
Dlatego koniecznością jest wprowadzenie do codziennej diety odpowiednich suplementów. Dzięki nim wegetarianom uda się uzupełnić niedobory kwasów omega-3, a organizm będzie działał wydajniej. Bez odpowiedniej suplementacji zapewnienie organizmowi odpowiedniego poziomu tych substancji jest ogromnym wyzwaniem.
Po suplementy powinny sięgać zresztą wszyscy, niezależnie od rodzaju stosowanej diety. A to dlatego, że obecnie praktycznie niemożliwe jest dostarczenie sobie odpowiedniej ilości kwasów omega-3 z pożywienia. Warto więc sięgnąć po produkt, zawierający w swoim składzie EPA i DHA, ale także inne korzystne dla zdrowia substancje, np. astaksantyne czy polikozanol. Dobrze jest również zwrócić uwagę na to skąd i w jaki sposób pozyskiwane są dane kwasy i jaki ma to wpływ na środowisko naturalne. To bardzo ważne informacje m.in. dla wegetarian, którzy swój styl życia uzależniają od troski o klimat. Jeśli los planety (oraz stan swojego zdrowia) nie jest Ci obojętny sięgnij po CalanOil® i ciesz się dobrą formą, chroniąc jednocześnie jej zasoby!
fot. www.pxhere.com
CalanOil © 2023