Jak wykazały liczne badania naukowe, dostarczanie odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych naszemu organizmowi ma kluczowe znaczenie w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Komponując swoją codzienną dietę powinnyśmy zwracać szczególną uwagę na produkty bogate w te cenne kwasy tłuszczowe. Jak powinna wyglądać dieta bogata w kwasy omega-3? | CalanOil
Omega 3, 6, 9 – czym się różnią
Wyróżniamy trzy rodzaje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): omega-3, omega-6 i omega-9.
Różnią się one zarówno układem wiązań podwójnych (nienasyconych), wpływem na nasz organizm oraz źródłem występowania.
Układając codzienny jadłospis powinniśmy zadbać o optymalne ilości każdego z tych typów kwasów tłuszczowych. Tylko wtedy zachowamy zdrowie, a nasz organizm będzie działać wydajnie.
Kwasy omega-9
To jedyne nienasycone kwasy tłuszczowe, które ludzki organizm może samodzielnie wytwarzać.
Problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu kwasów omega-9 mogą mieć osoby starsze oraz te, które zmagają się z różnego rodzaju chorobami wątroby. Wtedy konieczne może się okazać ich uzupełnienie.
Występowanie kwasów omega – 9
Znajdziemy je przede wszystkich w olejach roślinnych, orzechach i owocach.
- Orzechy: orzechy włoskie, ziemne, archaidowe, makadamia, migdały, orzechy nerkowca, słonecznik
- Oleje: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sezamowy, z nasion chia, olej z nasion rzepaku i gorczycy (uwaga! te oleje zawierają kwas erukowy, który w dużych ilościach może wykazywać właściwości toksyczne)
- Owoce i warzywa: awokado, oliwki, pestki dyni, warzywa liściaste, zboża
- Ryby: przede wszystkim ryby tłuste, takie jak np. łosoś czy makrela
Właściwości kwasów omega-9
Kwasy omega-9 wykazują szereg korzystnych działań:
– zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, zawału serca i udaru
– korzystnie wpływają na stany zapalne oraz choroby skóry
– podnoszą wrażliwość na insulinę
– zmniejszają ryzyko raka trzustki
– regulują prawidłowy poziom cholesterolu
– wpływają na układ oddechowy pomagając np. w astmie
– korzystnie działają w przypadku problemów trawiennych
Kwasy omega-6
Są to kwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, dlatego niezbędne jest ich dostarczenie z pożywienia.
Jak wskazują badania ten rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dość często pojawia się w codziennej diecie, dlatego w większości przypadków nie jest konieczne uzupełnianie jego niedoborów odpowiednią suplementacją. Co więcej, dostarczanie zbyt dużej ilości kwasów omega-6 może być szkodliwe dla zdrowia.
Występowanie kwasów omega-6
Kwasy te znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych, orzechach i niektórych produktach zwierzęcych:
- Oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, konopny, kukurydziany, krokoszowy, z pestek dyni, z pestek winogron, z ogórecznika i zarodków pszenicy.
- Orzechy: włoskie, migdały, pestki czarnej porzeczki.
- Jaja
- Produkty mleczne: produkty przetworzone, takie jak np. masło i ser, zawierają więcej kwasów omega-6 niż chociażby surowe mleko.
- Mięso i przetwory mięsne: salami, pieczony kurczak, kiełbasa, indyk (nieco mniej kwasów omega-6 zawiera wieprzowina i wołowina).
Właściwości kwasów omega-6
Dostarczane w odpowiedniej ilości mają kluczowe znaczenie w procesach wzrostu oraz regeneracji:
– wspomagają odchudzanie
– wpływają na zwężenie naczyń krwionośnych i poprawę krzepnięcia krwi
– są wykorzystywane w przypadku leczenia zapalenia stawów
– zmniejszają objawy ADHD
– wpływają na pracę układu nerwowego
– pomagają w leczeniu chorób skóry
– korzystnie wpływają na pracę nerek, serca i układu trawienia
Kwasy omega-3
To rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, który wykazuje największy, korzystny wpływ na ludzki organizm. Kwasy omega-3, podobnie jak omega-6, muszą być dostarczane z pożywieniem.
Według danych ich codzienne spożycie w diecie Polaków jest nieporównywalnie mniejsze niż kwasów omega-6, dlatego niemal zawsze niezbędna jest odpowiednia i regularna suplementacja, dzięki której uzupełnicie niedobory tego ważnego dla zdrowia składnika.
Występowanie kwasów omega-3
Ten rodzaj NNKT znajduje się przede wszystkim w tłustych rybach, zamieszkujących chłodne wody. Ważne jest to jaką rybę wybierzesz komponując swoje codzienne menu.
Produkty zawierające największą ilość kwasów omega-3:
- Ryby: łosoś, makrela, pstrąg, śledź, sardynki, owoce morza
- Oleje: rzepakowy, sojowy, z orzechów włoskich
- Siemię lniane
- Orzechy: orzechy włoskie, migdały
- Glony
- Pestki dyni
- Suplementy diety
Właściwości kwasów omega-3
Utrzymywanie ich prawidłowego poziomu realnie przyczynia się do poprawy stanu naszego zdrowia:
– podnoszą odporność hamując jednocześnie nadmierną odpowiedź immunologiczną
– mają korzystny wpływ na umysł poprawiając zdolność koncentracji i ułatwiając zapamiętywanie (Co jeść, aby wspierać pracę mózgu? | CalanOil)
– poprawiają kondycję skóry
– zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, chorób serca, a także ryzyko zawału i udaru
– mają działanie przeciwzapalne
– wpływają na poprawę wzroku
– wykazują działanie przeciwdepresyjne wpływając pozytywnie na samopoczucie psychiczne.
Suplementacja kluczem do zdrowia
Jak już wspomnieliśmy, do utrzymania prawidłowego poziomu kwasów omega-3 w organizmie niezbędna jest regularna suplementacja.
Wybierając produkt zawierający te kwasy tłuszczowe warto sięgnąć po CalanOil. Dlaczego?
Olej z widłonoga nie tylko pomoże uzupełnić niedobory kwasów omega-3, ale dostarczy je w najlepszej formie: łatwo przyswajalnej i pozbawionej metali ciężkich, toksyn środowiskowych czy mikroplastiku występujących powrzechnie w morzach i oceanach. Ponadto, pozyskiwanie tego oleju nie zaburza naturalnej równowagi delikatnego ekosystemu morskiego.
CalanOil © 2023