Gdzie znajdę kwasy omega 3, 6, 9? Lista produktów

Jak wykazały liczne badania naukowe, dostarczanie odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych naszemu organizmowi ma kluczowe znaczenie w jego prawidłowym funkcjonowaniu. Komponując swoją codzienną dietę powinnyśmy zwracać szczególną uwagę na produkty bogate w te cenne kwasy tłuszczowe. Jak powinna wyglądać dieta bogata w kwasy omega-3? | CalanOil

Omega 3, 6, 9 – czym się różnią

Wyróżniamy trzy rodzaje niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT): omega-3, omega-6 i omega-9.

Różnią się one zarówno układem wiązań podwójnych (nienasyconych), wpływem na nasz organizm oraz źródłem występowania.

Układając codzienny jadłospis powinniśmy zadbać o optymalne ilości każdego z tych typów kwasów tłuszczowych. Tylko wtedy zachowamy zdrowie, a nasz organizm będzie działać wydajnie.

Kwasy omega-9

To jedyne nienasycone kwasy tłuszczowe, które ludzki organizm może samodzielnie wytwarzać. 

Problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu kwasów omega-9 mogą mieć osoby starsze oraz te, które zmagają się z różnego rodzaju chorobami wątroby. Wtedy konieczne może się okazać ich uzupełnienie.

Występowanie kwasów omega – 9

Znajdziemy je przede wszystkich w olejach roślinnych, orzechach i owocach. 

  • Orzechy: orzechy włoskie, ziemne, archaidowe, makadamia, migdały, orzechy nerkowca, słonecznik
  • Oleje: oliwa z oliwek, olej rzepakowy, sezamowy, z nasion chia, olej z nasion rzepaku i gorczycy (uwaga! te oleje zawierają kwas erukowy, który w dużych ilościach może wykazywać właściwości toksyczne)
  • Owoce i warzywa: awokado, oliwki, pestki dyni, warzywa liściaste, zboża
  • Ryby: przede wszystkim ryby tłuste, takie jak np. łosoś czy makrela

Właściwości kwasów omega-9

Kwasy omega-9 wykazują szereg korzystnych działań:

– zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, zawału serca i udaru

– korzystnie wpływają na stany zapalne oraz choroby skóry

– podnoszą wrażliwość na insulinę

– zmniejszają ryzyko raka trzustki

– regulują prawidłowy poziom cholesterolu

– wpływają na układ oddechowy pomagając np. w astmie

– korzystnie działają w przypadku problemów trawiennych

Kwasy omega-6

Są to kwasy, których ludzki organizm nie jest w stanie wyprodukować samodzielnie, dlatego niezbędne jest ich dostarczenie z pożywienia. 

Jak wskazują badania ten rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dość często pojawia się w codziennej diecie, dlatego w większości przypadków nie jest konieczne uzupełnianie jego niedoborów odpowiednią suplementacją. Co więcej, dostarczanie zbyt dużej ilości kwasów omega-6 może być szkodliwe dla zdrowia.

Występowanie kwasów omega-6

Kwasy te znajdziemy przede wszystkim w olejach roślinnych, orzechach i niektórych produktach zwierzęcych:

  • Oleje: słonecznikowy, sojowy, rzepakowy, konopny, kukurydziany, krokoszowy, z pestek dyni, z pestek winogron, z ogórecznika i zarodków pszenicy.
  • Orzechy: włoskie, migdały, pestki czarnej porzeczki.
  • Jaja
  • Produkty mleczne: produkty przetworzone, takie jak np. masło i ser, zawierają więcej kwasów omega-6 niż chociażby surowe mleko.
  • Mięso i przetwory mięsne: salami, pieczony kurczak, kiełbasa, indyk (nieco mniej kwasów omega-6 zawiera wieprzowina i wołowina).

Właściwości kwasów omega-6

Dostarczane w odpowiedniej ilości mają kluczowe znaczenie w procesach wzrostu oraz regeneracji:

– wspomagają odchudzanie

– wpływają na zwężenie naczyń krwionośnych i poprawę krzepnięcia krwi

– są wykorzystywane w przypadku leczenia zapalenia stawów

– zmniejszają objawy ADHD

– wpływają na pracę układu nerwowego

– pomagają w leczeniu chorób skóry

– korzystnie wpływają na pracę nerek, serca i układu trawienia

Kwasy omega-3

To rodzaj wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, który wykazuje największy, korzystny wpływ na ludzki organizm. Kwasy omega-3, podobnie jak omega-6, muszą być dostarczane z pożywieniem.

Według danych ich codzienne spożycie w diecie Polaków jest nieporównywalnie mniejsze niż kwasów omega-6, dlatego niemal zawsze niezbędna jest odpowiednia i regularna suplementacja, dzięki której uzupełnicie niedobory tego ważnego dla zdrowia składnika.

Występowanie kwasów omega-3

Ten rodzaj NNKT znajduje się przede wszystkim w tłustych rybach, zamieszkujących chłodne wody. Ważne jest to jaką rybę wybierzesz komponując swoje codzienne menu. 

Produkty zawierające największą ilość kwasów omega-3:

  • Ryby: łosoś, makrela, pstrąg, śledź, sardynki, owoce morza
  • Oleje: rzepakowy, sojowy, z orzechów włoskich
  • Siemię lniane
  • Orzechy: orzechy włoskie, migdały
  • Glony
  • Pestki dyni
  • Suplementy diety

Właściwości kwasów omega-3

Utrzymywanie ich prawidłowego poziomu realnie przyczynia się do poprawy stanu naszego zdrowia:

– podnoszą odporność hamując jednocześnie nadmierną odpowiedź immunologiczną

– mają korzystny wpływ na umysł poprawiając zdolność koncentracji i ułatwiając zapamiętywanie (Co jeść, aby wspierać pracę mózgu? | CalanOil)

– poprawiają kondycję skóry

– zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia, chorób serca, a także ryzyko zawału i udaru

– mają działanie przeciwzapalne

– wpływają na poprawę wzroku

– wykazują działanie przeciwdepresyjne wpływając pozytywnie na samopoczucie psychiczne.

 

Suplementacja kluczem do zdrowia

Jak już wspomnieliśmy, do utrzymania prawidłowego poziomu kwasów omega-3 w organizmie niezbędna jest regularna suplementacja. 

Wybierając produkt zawierający te kwasy tłuszczowe warto sięgnąć po CalanOil. Dlaczego? 

Olej z widłonoga nie tylko pomoże uzupełnić niedobory kwasów omega-3, ale dostarczy je w najlepszej formie: łatwo przyswajalnej i pozbawionej metali ciężkich, toksyn środowiskowych czy mikroplastiku występujących powrzechnie w morzach i oceanach. Ponadto, pozyskiwanie tego oleju nie zaburza naturalnej równowagi delikatnego ekosystemu morskiego.