Kwasy omega-3 na stany zapalne

Życie we współczesnym świecie stawia nas przed wieloma wyzwaniami. Pospiech przyczynia się do niezdrowych nawyków żywieniowych – nie mamy czasu na gotowanie, więc stołujemy się „na mieście” lub zamawiamy jedzenie, najczęściej niezdrowe, prosto do domu. Pracujemy w pozycji siedzącej, zaś drogę do domu pokonujemy samochodem lub środkiem komunikacji miejskiej. Źle jemy, jeszcze gorzej śpimy, prawie w ogóle się nie ruszamy… to prosta droga do wielu problemów zdrowotnych.

 

Kwasy omega-3 w świecie chorób cywilizacyjnych

 

Życie w pospiechu prowadzi do obniżenia naturalnej odporności organizmu. Jesteśmy narażeni na tzw. choroby cywilizacyjne – przewlekłe schorzenia powstałe w wyniku, najogólniej mówiąc, niezdrowego trybu życia. W parze z nimi występują często stany zapalne w różnych lokalizacjach w obrębie organizmu. Badania udowodniły, że niedobór kwasów omega-3 ma znaczący wpływ na spadek odporności komórek naszego ciała na działanie wolnych rodników, co objawia się najczęściej wzrostem ryzyka powstawania stanów zapalnych.

 

W obliczu trudnych warunków dla utrzymania dobrej kondycji zdrowotnej, kwasy omega-3 wykazują wiele korzystnych działań.

  • Właściwości przeciwzapalne i przeciwalergiczne (hamowanie zbyt silnej odpowiedzi ze strony układu odpornościowego)
  • Łagodzenie istniejących procesów zapalnych
  • Przyspieszenie leczenia schorzeń skórnych

Omega-3 a stany zapalne skóry

 

Gdy w naszej diecie brakuje źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, ochronna warstwa lipidowa naskórka staje się osłabiona. Stwierdza się obniżenie zawartości wody w tkance. Można to poznać po następujących objawach:

  • Wyraźne przesuszenie i napięcie skóry
  • Pękanie i łuszczenie
  • Rogowacenie naskórka
  • Zmarszczki

Kolejnym wyraźnym symptomem jest zauważalne obniżenie odporności naskórka – znacznie łatwiej jest nam się skaleczyć, a rany goją się nieco dłużej. Zwiększa się także podatność na podrażnienia i reakcje alergiczne – kiedy skóra jest sucha, łatwiej wnikają w nią substancje drażniące. Znacznie częściej dochodzi do kontaktowego zapalenia skóry.

Naturalnym mechanizmem obronnym przeciwko suchości skóry, jest zwiększenie wydzielania sebum. Może się to przyczyniać do m.in. trądziku, czy łojotokowego zapalenia skóry. Badacze zaobserwowali to zjawisko szczególnie u młodzieży – w kontekście niedoboru w diecie kwasów omega-3, stany zapalne skóry związane z nadmiernym wydzielaniem łoju, obserwowane były u osób z deficytem źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w jadłospisie.

Przesuszona skóra staje się nierzadko pierwszym krokiem do rozwinięcia się wielu stanów chorobowych, np.:

 

  • Keratodermia
  • Łuszczyca
  • Atopowe zapalenie skóry

 

Skuteczną profilaktyką jest oczywiście dbanie o właściwą podaż wielonienasyconych kwasów tłuszczowych.

 

Kwasy tłuszczowe omega-3 w leczeniu stanów zapalnych

 

Badania wykazały, że w szczególności EPA oraz DHA mają zdolność redukowania ilości substancji prozapalnych, jakie są wytwarzane pod wpływem działania promieniowania UV na naszą skórę. Zaobserwowano nie tylko wyraźne właściwości ochronne, ale nawet pobudzenie procesów naprawczych.

 

Inne badania potwierdziły przyczynianie się kwasów tłuszczowych omega-3 do zmniejszenia ryzyka wystąpienia cukrzycy typu 2 wskutek przewlekłego stanu zapalnego. Substancje te za pośrednictwem receptora GPR120 regulują procesy m.in. zapalne, co przyczynia się do zapobiegania wielu chorobom cywilizacyjnym. Omega-3 zauważalnie wzmacnia również  system immunologiczny, dzięki czemu organizm w naturalny sposób broni się przed czynnikami wywołującymi stany chorobowe i zapalne.

 

Co możemy zrobić, aby w naszej diecie nie zabrakło tych dobroczynnych substancji? Zadbajmy o prawidłową podaż kwasów omega-3. Jeżeli w naszej diecie jest niewystarczająco dużo cennych źródeł wielonienasyconych kwasów tłuszczowych – warto wspomóc się suplementacją. Preparat CalanOil zawiera omega-3 pochodzenia naturalnego, a także inne wartościowe składniki, które razem tworzą skuteczną mieszankę wzmacniającą odporność organizmu – i nie tylko.

 

 

 

Bibliografia

 

Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6(79), 24-35

 

Bojarowicz H., Woźniak B., Wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz ich wpływ na skórę, Probl. Hig. Epidemiol., 2008, 89(4): 471-475