tekstowa część logotypu CalanOil

Kwasy omega-3 pomogą w walce z Covidem?

COVID-19, czyli choroba wywołana przez wirusa SARS-CoV-2, w ostatnich czasach dał się nam wszystkim we znaki. Wiele zakażonych osób przeszło go bardzo ciężko, niektórzy nie dali rady z nim wygrać, a jeszcze inni wciąż zmagają się z jego skutkami.

Obecnie zastosowanie szczepionki zdecydowanie zmniejsza „objawy covidowe”, a często nawet chroni przed zakażeniem. Jednak, czy są naturalne sposoby walki z chorobą? Okazuje się, że niemały wpływ  na jej przebieg mają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, czyli po prostu kwasy omega-3.

Czym jest Covid-19?

Covid-19 to choroba zakaźna górnych dróg oddechowych wywoływana przez koronawirusa SARS-CoV-2. Pierwszy raz wirus ten zaatakował w grudniu 2019 roku w Chinach i od tamtej pory, błyskawicznie rozprzestrzenił się na cały świat. W Polsce pierwsze zakażenia pojawiły się już trzy miesiące później, czyli w marcu 2020 roku.

Do tej pory (stan na 08.01.2023 rok) odnotowano 6 371 259 potwierdzonych przypadków zakażenia tym rodzajem koronawirusa, z czego 118 586 osób zmarło. Niestety wciąż przybywa nowych zakażeń, choć nie jest to już aż tak odczuwalne jak na początku pandemii (Raport zakażeń koronawirusem (SARS-CoV-2) – Koronawirus: informacje i zalecenia – Portal Gov.pl (www.gov.pl)). 

Jak dochodzi do zakażenia?

Koronawirs przenosi się drogą kropelkową, a to oznacza, że można się nim zarazić mając kontakt z osobą zakażoną, która kicha bądź kaszle. Co więcej, można go również złapać dotykając przedmiotów czy powierzchni, na których się znajduje.

Objawy Covid-19

Objawy koronawirusa są zróżnicowane i u każdego przebieg choroby może wyglądać nieco inaczej. Do głównych objawów należą:

  • Gorączka, czyli temperatura ciała powyżej  38,5ºC
  • Suchy kaszel
  • Duszności
  • Ucisk w klatce piersiowej
  • Ogólne osłabienie organizmu
  • Zawroty głowy
  • Dreszcze
  • Utrata węchu lub smaku
  • Ból gardła
  • Ból zatok przynosowych
  • Ból ucha
  • Zapalenie spojówek
  • Dyskomfort żołądkowo-jelitowy

Objawy pojawiają się po około pięciu dniach od momentu zakażenia i u osoby bez chorób współistniejących ustępują zazwyczaj po około dwóch tygodniach.

Jak wskazują statystyki u około 90% zakażonych choroba ma więcej niż jeden objaw. 

O śmiertelności z powodu Covid-19 decydują przede wszystkim choroby współistniejące, takie jak cukrzyca, choroby układu krążenia, układu oddechowego, nowotwory i nadciśnienie.

Leczenie Covid-19

Obecnie na rynku dostępny jest jeden lek, który może niwelować objawy Covid-19, ale wyłącznie w jego pierwszym stadium przy łagodnych bądź umiarkowanych objawach. Lek ten zawiera 2 substancje aktywne: nirmatrelvir oraz ritonavir które hamują namnażanie się wirusa.

Najskuteczniejszą formą walki z koronawirusem są jednak szczepienia, które z jednej strony zmniejszają ryzyko zakażenia się wirusem SARS-CoV-2, a z drugiej sprawiają, że przebieg choroby jest nieco łagodniejszy, a w niektórych przypadkach wręcz niezauważalny. Trzeba jednak pamiętać, że szczepionka ma określony czas działania, z czasem zmniejsza się produkcja przeciwciał, a szczepionkę trzeba powtarzać, aby uzyskać zamierzony efekt. 

Co jeśli już się zaraziliśmy? Wtedy szczepić się nie wolno, ponieważ szczepionka podana w momencie ataku wirusa tylko pogłębi jego działanie. W takiej sytuacji należy więc dostępnymi lekami niwelować nieprzyjemne objawy. W pierwszej kolejności należy się oczywiście skontaktować z lekarzem rodzinnym, który wdroży odpowiednie leczenie. Jeśli natomiast w danej chwili nie mamy dostępu do lekarza, warto sięgnąć po leki przeciwbólowe, przeciwzapalne czy przeciwgorączkowe. 

Zalecana, choć już nieobowiązkowa, jest też kwarantanna, dzięki której wirus nie będzie się rozprzestrzeniał (Aktualne zasady – Koronawirus: informacje i zalecenia – Portal Gov.pl (www.gov.pl)).

Kwasy omega-3 a skutki Covidu

W 2021 roku w naukowym czasopiśmie „Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids” (PLEFA –  Kwasy omega 3 a COVID-19 – Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)) opublikowano badania, które wskazują, że osoby z wyższym poziomem kwasów omega-3 w organizmie są mniej narażone na śmierć z powodu choroby niż te osoby, u których poziom kwasów omega-3 był niski. Badania przeprowadzone zostały przez amerykańskich naukowców z Fatty Acid Research Institute (FARI) oraz Cedars-Sinai Medical Center.

Były to pilotażowe badania, a wpływ EPA i DHA na przebieg Covid-19 jest nadal sprawdzany, ale wyniki pozwalają wysnuć pierwsze wnioski dotyczące korzystnego wpływu kwasów omega-3 na przebieg choroby = lub zniwelowanie jej długofalowych skutków (osłabienie koncentracji, pogorszenie pamięci, przewlekłe zmęczenie, osłabienie odporności).

Wszystko dlatego, że kwasy omega-3 wykazują m.in. działanie przeciwzapalne i mogą wpływać na wygaszanie tak zwanej „burzy cytokinowej” (nadmiernej, gwałtownej odpowiedzi immunologicznej na wirusa), a co za tym idzie: złagodzenie stanu zapalnego, będącego podstawą ciężkiego przebiegu Covid-19.

Regularna suplementacja kwasów omega-3 może mieć więc realny wpływ na zmniejszenie objawów covida występujących w czasie samej choroby jak i po jej przejściu, pozwalając na szybszy powrót do formy.

 

fot. www.ruprecht.de

Logotyp Arctic Marine Health Products
element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023

element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023