Kwasy omega-3 – rano czy wieczorem?

Zdrowa dieta ma za zadanie przede wszystkim dostarczyć niezbędne witaminy i inne mikroelementy. Od dłuższego czasu rosnącą popularnością cieszą się już nie tylko witaminy i minerały, ale kwasy omega 3. Rano, wieczorem, w trakcie spożywania posiłków coraz chętniej włączona zostaje suplementacja dodatkowych składników. Czym są i jak działają kwasy omega-3? Czy trzeba je suplementować? W jaki sposób robić to z głową? Poniższy poradnik odpowie na te pytania.

Czym są kwasy omega?

Kwasy omega 3 to substancje należące do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza omega 3 znajdują się w niej też kwasy omega 6, które wspólnie z omega 3 określa się jako niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należy pamiętać, że jednoczesne zażywanie obu tych kwasów nie pozostaje bez wpływu na ich przetwarzanie przez organizm. Ponieważ do strawienia obu rodzajów kwasów tłuszczowych omega potrzebny jest ten sam enzym, przyjęcie jednego z kwasów sprawia, że organizm przetwarza mniejszą ilość drugiego. Z tego powodu istotne jest nie tylko zapewnienie odpowiedniej ilości NNKT, ale też ich właściwy stosunek. 

Tutaj z pomocą przychodzi CalanOil® – suplement diety morskiego pochodzenia, który można bezpiecznie stosować przez cały rok. Zawiera 100% omega 3 w nowej postaci chemicznej estrów woskowych, pozyskiwane z widłonoga arktycznego Calanus finmarchicus. Proporcje znajdujących się w kapsułkach kwasów sprzyjają prawidłowej suplementacji, co daje pewność efektu działania omega-3.

Kwasy omega-3 – rodzaje

Nazwa grupy kwasów omega-3 pochodzi od miejsca, w którym występuje ostatnie podwójne wiązanie. Tutaj jest to trzeci od końca ω (omega) atom węgla. Do kwasów omega-3 należą: 

  • kwas linolenowy (ALA) – związek ten przekształcany jest w organizmie w inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe; bezpośrednio z kwasu linolowego może powstać kwas eikozapentaenowy (EPA), a następnie z niego kwas dokozaheksaenowy (DHA);
  • kwas eikozapentaenowy (EPA) – działanie tego związku jest widoczne przede wszystkim w układzie sercowo-naczyniowym; z niego powstają w organizmie związki wpływające na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych; 
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) – składnik błon komórkowych neuronów i błon siatkówki, a tym samym, stały element niezbędny w prawidłowej pracy układu nerwowego oraz aparatu wzroku. 
  • wart0 pamiętać że omega 3 to nie tylko te wymienione powyżej. Zasada jest taka że im mniej przetworzony jest dany surowiec, tym większą liczbę kwasów tłuszczowych z grupy omega 3. Prawdziwym rekordzistą jest tu CalanOil®, bo zawiera ich aż ponad 40 (!).

Czy suplementacja kwasów omega-3 jest konieczna? 

Stanowisko polskiej grupy ekspertów wskazuje, że populacja Polski jest szczególnie narażona na niedostateczną zawartość kwasów omega 3 w codziennych posiłkach. Wynika to z faktu, że największa ilość kwasów omega 3 naturalnie występuje w rybach morskich i algach, które nie stanowią podstawy codziennej, polskiej diety.

Jeśli szukasz dobrego źródła kwasów omega 3 w łatwo przyswajalnej formie zapewni rewolucyjny preparat z widłonoga arktycznego. 

Uzupełnienie diety o kwasy omega 3 niesie ze sobą szereg korzyści: pozytywny wpływ na pracę mózgu, poprawę odporności, wzmocnienie zmysłu wzroku, a także wsparciu w osiąganiu określonych celów treningowych – co jest szczególnie ważne w okresie zimowego osłabienia organizmu.

Ryby – najlepsze źródło kwasów omega-3? 

Kwasy omega-3 występują w rybach żywiących się algami, takich jak łosoś, makrela, sardynki i śledzie. Najlepszym ich źródłem są ryby żyjące dziko w przyrodzie, podczas gdy większość zjadanych w polsce ryb morskich to ryby pochodzące z hodowli. Poziom zawartości kwasu DHA oraz EPA w rybach uzależniony jest też od innych czynników do których, poza gatunkiem ryby. należą także jej stan fizjologiczny, pora roku odłowu oraz akwen, w którym zwierzę bytowało.

Jak zażywać kwasy omega-3? 

Rano czy wieczorem? Na czczo, w trakcie posiłku czy po nim? Aby w pełni skorzystać z korzyści, jakie daje uzupełnienie diety o kwasy omega-3, warto wiedzieć, w jaki sposób należy je przyjmować. 

Zasady uzupełniania diety w kwasy omega 3:

  • rano czy wieczorem – wprowadzenie suplementów do porannej i wieczornej rutyny sprawi, że łatwiej będzie pamiętać o regularnymi ich zażywaniu;
  • w trakcie posiłku, na czczo czy po nim – kwasy omega-3 najlepiej przyjmować razem z posiłkiem, dzięki czemu enzymy łatwiej zaczną na nie działać; 
  • popijać wodą – suplementy, najlepiej popijać czystą, niegazowaną wodą, która ma neutralne działania na procesy trawienne.
  • o tym czy porcję suplementu będziemy przyjmować w kilku lub jednej dawce np. rano czy wieczorem będzie decydować forma chemiczna omega 3 którą wybierzemy. Olej z kryla, gdzie omega 3 występują w postaci fosfolipidów jest wchłaniany z naszego przewodu pokarmowego błyskawicznie, co jest z jednej strony zaletą, z drugiej jednak strony powoduje skoki stężenia omega 3 w krwioobiegu. Inaczej jest w przypadku oleju rybnego czy oleju z alg gdzie omega 3 występują w postaci trójglicerydów, które wchłaniają się wolniej. Od niedawna na rynku dostępna jest nowa forma chemiczna omega 3 – estry woskowe pozyskiwane z widłonoga arktycznego. Z chemicznego punktu widzenia są one bardzo podobne do wosku pszczelego, ale różnica polega na tym że w temperaturze powyżej 5 st. Celsjusza są w postaci ciekłej. Dzięki temu nasz organizm może absorbować zawarte tam omega 3, ale dzieje się to dopiero w jelicie grubym. Powoduje to że ich wchłanianie jest powolne ale za to poziom w krwioobiegu przy regularnym stosowaniu jest bardzo stabilny. Dodatkowo, ta forma omega 3 daje nieosiąglane dla innych form efekty metaboliczne o których dowiecie się więcej w sekcji Badania.

Kwasy omega-3 – zalecane dawki

W zaleceniach dotyczących dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 wyróżnia się 3 szczególne grupy.

Osoby ciężarne i karmiące

Z uwagi na to, że kwasy omega-3 transportowane są przez łożysko do płodu, a w trakcie laktacji – do mleka karmiącej, zapotrzebowanie na nie w tym okresie wynosi 250 mg/dziennie, jeśli dieta wyklucza ryby – 400-600 mg. 

Niemowlęta

W okresie wzmożonego rozwoju organizmu, niemowlę powinno otrzymywać pokarm bogaty w kwasy omega-3. Karmione naturalnie pobiera je z pokarmem matki, a jeżeli jest karmione butelką, powinno otrzymywać mieszanki lub zamienniki mleka wzbogacone o kwasy omega-3. Zalecenie to dotyczy również wcześniaków.

Dzieci do 3. roku życia 

Dzieci, których dieta zawiera ryby, powinny otrzymywać 150-200 mg kwasów omega-3 na dobę. Jeśli w diecie dziecka ryby nie występują, dawkę należy zwiększyć. 

Bibliografia:
Czajkowski, K., i in. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3, [online] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031393910705606
Robert C. Block i Thomas A. Pearson, Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo-naczyniowy

fot. www.pixinio.com

Logotyp Arctic Marine Health Products
tekstowa część logotypu CalanOil
element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023

element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023