Kwasy omega-3 – rano czy wieczorem?

Zdrowa dieta ma za zadanie przede wszystkim dostarczyć niezbędne witaminy i inne mikroelementy. Od dłuższego czasu rosnącą popularnością cieszą się już nie tylko witaminy i minerały, ale kwasy omega-3. Rano, wieczorem, w trakcie spożywania posiłków coraz chętniej włączona zostaje suplementacja dodatkowych składników. Czym są i jak działają kwasy omega-3? Czy trzeba je suplementować? W jaki sposób robić to z głową? Poniższy poradnik odpowie na te pytania.

Czym są kwasy omega?

Kwasy omega-3 to substancje należące do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Poza omega-3 znajdują się w niej też kwasy omega-6, które wspólnie z omega-3 określa się jako niezbędne, nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT). Należy pamiętać, że jednoczesne zażywanie obu tych kwasów nie pozostaje bez wpływu na ich przetwarzanie przez organizm. Ponieważ do strawienia obu rodzajów kwasów tłuszczowych omega potrzebny jest ten sam enzym, przyjęcie jednego z kwasów sprawia, że organizm przetwarza mniejszą ilość drugiego. Z tego powodu istotne jest nie tylko zapewnienie odpowiedniej ilości NNKT, ale też ich właściwy stosunek. 

W asortymencie CalanOil dostępny jest suplement diety morskiego pochodzenia, który można bezpiecznie stosować przez cały rok. Zawiera 100% omega-3 trzeciej generacji, pozyskiwany z widłonoga. Proporcje znajdujących się w kapsułkach kwasów sprzyjają prawidłowej suplementacji, co daje pewność efektu działania omega-3. 

Kwasy omega-3 – rodzaje

Nazwa grupy kwasów omega-3 pochodzi od miejsca, w którym występuje ostatnie podwójne wiązanie. Tutaj jest to trzeci od końca ω (omega) atom węgla. Do kwasów omega-3 należą: 

  • kwas linolenowy (ALA) – związek ten przekształcany jest w organizmie w inne wielonienasycone kwasy tłuszczowe; bezpośrednio z kwasu linolowego może powstać kwas eikozapentaenowy (EPA), a następnie z niego kwas dokozaheksaenowy (DHA);
  • kwas eikozapentaenowy (EPA) – działanie tego związku jest widoczne przede wszystkim w układzie sercowo-naczyniowym; z niego powstają w organizmie związki wpływające na rozluźnienie mięśni gładkich naczyń krwionośnych; 
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA) – składnik błon komórkowych neuronów i błon siatkówki, a tym samym, stały element niezbędny w prawidłowej pracy układu nerwowego oraz aparatu wzroku. 

Czy suplementacja kwasów omega-3 jest konieczna? 

Stanowisko polskiej grupy ekspertów wskazuje, że populacja Polski jest szczególnie narażona na niedostateczną zawartość kwasów omega-3 w codziennych posiłkach. Wynika to z faktu, że największa ilość kwasów omega-3 naturalnie występuje w rybach morskich i algach, które nie stanowią podstawy codziennej, polskiej diety.

Jeśli szukasz dobrego źródła kwasów omega-3, naturalne wsparcie dla Twojego mózgu w łatwo przyswajalnej formie zapewni rewolucyjny preparat z widłonoga arktycznego. 

Uzupełnienie diety o kwasy omega-3 niesie ze sobą szereg korzyści: pozytywny wpływ na pracę mózgu, poprawę odporności, wzmocnienie zmysłu wzroku, a także wsparciu w osiąganiu określonych celów treningowych – co jest szczególnie ważne w okresie zimowego osłabienia organizmu.

Ryby – najlepsze źródło kwasów omega-3? 

Kwasy omega-3 występują w rybach żywiących się algami, takich jak łosoś, makrela, sardynki i śledzie. Najlepszym ich źródłem są ryby żyjące dziko w przyrodzie, podczas gdy większość zjadanych w polsce ryb morskich to ryby pochodzące z hodowli. Poziom zawartości kwasu DHA oraz EPA w rybach uzależniony jest też od innych czynników do których, poza gatunkiem ryby. należą także jej stan fizjologiczny, pora roku odłowu oraz akwen, w którym zwierzę bytowało.

Jak zażywać kwasy omega-3? 

Rano czy wieczorem? Na czczo, w trakcie posiłku czy po nim? Aby w pełni skorzystać z korzyści, jakie daje uzupełnienie diety o kwasy omega-3, warto wiedzieć, w jaki sposób należy je przyjmować. 

Zasady uzupełniania diety w kwasy omega-3: 

  • rano czy wieczorem – wprowadzenie suplementów do porannej i wieczornej rutyny sprawi, że łatwiej będzie pamiętać o regularnymi ich zażywaniu;
  • w trakcie posiłku, na czczo czy po nim – kwasy omega-3 najlepiej przyjmować razem z posiłkiem, dzięki czemu enzymy łatwiej zaczną na nie działać; 
  • popijać wodą – suplementy, najlepiej popijać czystą, niegazowaną wodą, która ma neutralne działania na procesy trawienne.

Kwasy omega-3 – zalecane dawki

W zaleceniach dotyczących dziennego zapotrzebowania na kwasy omega-3 wyróżnia się 3 szczególne grupy.

Osoby ciężarne i karmiące

Z uwagi na to, że kwasy omega-3 transportowane są przez łożysko do płodu, a w trakcie laktacji – do mleka karmiącej, zapotrzebowanie na nie w tym okresie wynosi 250 mg/dziennie, jeśli dieta wyklucza ryby – 400-600 mg. 

Niemowlęta

W okresie wzmożonego rozwoju organizmu, niemowlę powinno otrzymywać pokarm bogaty w kwasy omega-3. Karmione naturalnie pobiera je z pokarmem matki, a jeżeli jest karmione butelką, powinno otrzymywać mieszanki lub zamienniki mleka wzbogacone o kwasy omega-3. Zalecenie to dotyczy również wcześniaków.

Dzieci do 3. roku życia 

Dzieci, których dieta zawiera ryby, powinny otrzymywać 150-200 mg kwasów omega-3 na dobę. Jeśli w diecie dziecka ryby nie występują, dawkę należy zwiększyć. 

 

Bibliografia:
Czajkowski, K., i in. Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3, [online] https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031393910705606
Robert C. Block i Thomas A. Pearson, Wpływ kwasów tłuszczowych omega-3 na układ sercowo-naczyniowy

kiedy najlepiej brać kwasy omega 3