O dobroczynnym wpływie kwasów omega-3 na ludzki organizm wiadomo nie od dzisiaj. Liczne badania naukowe potwierdzają, że utrzymanie odpowiedniego poziomu tych kwasów odpowiada za funkcjonowanie praktycznie całego organizmu, poczynając od wzroku, przez serce i mózg, aż po skórę i włosy. Ale wciąż niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego jakie konsekwencje niesie ze sobą niedobór kwasów omega-3.
Warto zapoznać się z możliwymi dolegliwościami, które wynikają z nieprawidłowego poziomu wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, aby w porę podjąć odpowiednie kroki i poczuć się lepiej!
Kwasy omega-3 i ich wpływ na organizm
Kwasy omega-3 to niezbędne wielonienasycone kwasy tłuszczowe, których ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować, a które są kluczowe dla jego prawidłowego działania. To właśnie one wywierają realny wpływ na pracę wielu narządów oraz ogólny stan zdrowia, w tym między innymi odporność czy samopoczucie.
Utrzymanie odpowiedniego poziomu kwasów omega-3 w organizmie gwarantuje zachowanie lepszego zdrowia i dobrej formy.
Niedobór kwasów omega-3. Współczesny problem
Z uwagi na to, że organizm nie produkuje kwasów omega-3 to konieczne jest dostarczanie ich z pożywienia. Występują one przede wszystkim w tłustych rybach morskich, owocach morza, orzechach czy olejach roślinnych. Warto więc zwrócić uwagę na to jak powinna wyglądać dieta bogata w kwasy omega-3 i zadbać o to, aby te produkty znalazły się w codziennym jadłospisie.
Jemy za mało ryb!
Niestety, statystyki wskazują, że Polacy spożywają zdecydowanie zbyt mało ryb i owoców morza, czyli głównego źródła kwasów omega-3. Podobna sytuacja dotyczy zresztą nie tylko Polaków, ale całej światowej populacji.
Najnowszy raport „The State of World Fisheries and Aquaculture 2022” (Stan światowego rybołówstwa 2022 | FAO | Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (www-fao-org.translate.goog) przygotowany przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wskazuje, że co prawda spożywamy pięć razy więcej ryb niż 60 lat temu, to jednak wciąż jest to zbyt mało, aby zaspokoić potrzeby organizmu na kwasy omega-3.
Według danych Głównego Urzędu Statystycznego Polacy jedzą średnio około 350 gramów ryb morskich na miesiąc, a spożycie to powinno być przynajmniej czterokrotnie wyższe!
Czym grozi niedobór kwasów omega-3?
Mimo, że wielu ludzi nie zdaje sobie z tego sprawy to ,zbyt niski poziom kwasów omega-3 w organizmie może prowadzić do wielu problemów zdrowotnych. Do najbardziej powszechnych należą:
- Osłabienie odporności, a co za tym idzie: częste infekcje
- Problemy z koncentracją i z pamięcią
- Suchość i bladość skóry
- Wypadające i łamliwe włosy
- Alergie
- Zaburzenia nastroju i stany depresyjne
- Miażdżyca
- Nadciśnienie
- Zwiększone ryzyko choroby nowotworowej
- Przykurcze mięśni
- Nadmierne napięcie mięśni karku, barków i ramion
- Łamliwość paznokci
- Sucha i pękająca skóra na piętach
Oczywiście nie zawsze będą to problemy związane wyłącznie z niedoborem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego jeśli ktoś dostrzegł u siebie wymienione wyżej objawy to koniecznie powinien się skonsultować z lekarzem.
Co robić? Suplementować!
Niezależnie od wyników badań i przyczyn powyższych dolegliwości warto zadbać o to, aby utrzymywać prawidłowy poziom kwasów omega-3. W tym celu należy sięgnąć po odpowiednią suplementację, która uzupełni ewentualne niedobory tych kwasów.
Wybierając suplement diety niezwykle ważne jest, aby zwrócić uwagę nie tylko na stężenie kwasów tłuszczowych EPA/DHA w wybranym produkcie, ale również na ich formę chemiczną. To właśnie owa forma chemiczna warunkuje reakcję organizmu na przyjęcie suplementu.
W suplemencie diety CalanOil® kwasy omega-3 dostępne są w formie estrów woskowych co sprawia, że są one zarówno uwalniane jak i absorbowane przez nasz organizm dopiero w jelicie grubym, To z kolei powoduje, że organizm przyswaja je szybciej, a ich działanie jest bardziej efektywne. W jelicie znajdują się również receptory odpowiadające za tempo metabolizmu tłuszczów oraz cukrów, których aktywność jest regulowana m.in. poprzez bezpośrednie oddziaływanie z kwasami omega-3.
fot. www.pixinio.com
CalanOil © 2023