Zadbaj o swoją pamięć i koncentrację po wakacjach

Lato coraz większymi krokami zbliża się do końca, wakacje za nami i czas pożegnać się z błogim lenistwem. Dzieci zasiadły w szkolnych ławkach, a nieco starsi muszą ponownie stawić się w pracy. A po przyjemnym wypoczynku i relaksie dla wielu osób nie jest to łatwe zadanie. Mówi się, że po urlopie człowiek wraca do codziennych obowiązków naładowany dobrą energią. I zapewne jest to w dużym stopniu prawdą, ale jest również druga strona medalu. Nie ukrywajmy bowiem, że… wakacje rozleniwiają! Dlatego warto zadbać o swój umysł, aby wrócić do pełni sił i z otwartą głową podejść do swoich zdań. Jak to zrobić?

Jak sprawić, żeby mózg lepiej pracował? Jak poprawić koncentrację?

Przede wszystkim, oprócz codziennej aktywności fizycznej, warto postawić na odpowiednią suplementację. Dzięki temu dostarczymy sobie niezbędnych składników, które usprawnią pracę mózgu. Warto zwrócić uwagę na takie produkty, które zawierają wysokie stężenie kwasów Oomega-3. To właśnie one wpływają między innymi na poprawę pamięci i koncentracji.

Jak działa pamięć?

Pamięć to „zdolność umysłu do przyswajania, przechowywania i odtwarzania doznanych wrażeń, przeżyć, wiadomości”. Jedną z głównych teorii dotyczących tego w jaki sposób zapamiętujemy jest tak zwana teoria chemiczna. Opisuje ją Mirosław M. Sadowski w swoim artykule „Pamięć w aspekcie psychologicznym, kulturowym i literackim”. Jak wyjaśnia: proces ten opiera się na powstawaniu jednostki pamięci (engramu) w wyniku działania różnych substancji chemicznych, które pojawiają się np. w trakcie uczenia się. Za pomocą tej jednostki można później odtwarzać wspomnienia i doświadczenia. Substancje, o których mowa wydzielane są w mózgu, a efektem ich działania jest tworzenie się nowych połączeń nerwowych. 

Gdy nasz mózg otrzyma już informacje to analizuje ją za pośrednictwem pamięci sensorycznej. Później owa informacja trafia do pamięci krótkotrwałej. Następnie, jeżeli wytworzone połączenia nerwowe zanikną,  informacja zostanie zapomniana, albo, jeżeli zostaną utrzymane,  zostanie zapisana w  pamięci długotrwałej. I to właśnie stąd możemy ją później wydobyć, czyli po prostu: przypomnieć sobie coś. 

Co wpływa na lepsze zapamiętywanie?

Wiele osób zadaje sobie pytanie: jak poprawić swoją pamięć? Jest wiele czynników, które mają na to wpływ. Przede wszystkim należy regularnie ćwiczyć mózg.

W jaki sposób to robić?

Można łączyć przyjemne z pożytecznym i rozwiązywać zagadki, krzyżówki, łamigłówki, czytać książki, grać na instrumencie, układać puzzle lub uczyć się języków obcych. Ważne, aby wszystkie te działania były swego rodzaju wyzwaniem dla umysłu, nie należy wybierać takich zadań, które będą łatwe, lecz takich, nad którymi trzeba będzie się chwilę zastanowić. W ten właśnie sposób pobudzimy mózg do tworzenia nowych połączeń nerwowych, niezbędnych w procesie uczenia. Więcej ćwiczeń usprawniających pracę mózgu, poprawiających pamięć i koncentracje znajdziecie też TUTAJ.

A teraz, czas na sen…

Kolejną, z pozoru banalną, ale jednak bardzo ważną kwestią jest odpowiednie wysypianie się. Dorosły człowiek powinien spać około ośmiu godzin dziennie. To właśnie podczas snu umysł porządkuje zdobyte w dzień informacje, a wzmacniające się lub usuwane wtedy połączenia między komórkami nerwowymi decydują o tym czy daną wiedzę i umiejętności zatrzymamy na dłużej.

Sprawdź, co masz na talerzu!

Wreszcie, niezwykle istotną kwestią w procesie zapamiętywania jest odpowiednia dieta. Odżywianie ma ogromny wpływ na cały nasz organizm. Dzięki właściwej diecie mamy lepsze samopoczucie, czujemy się dobrze i lepiej radzimy sobie z codziennymi wyzwaniami. Aby poprawić swoją pamięć i koncentracje, a tym samym zwiększyć wydajność umysłu, należy dostarczać organizmowi witaminy z grupy B, C, E, antyoksydanty, magnez, potas, cynk, żelazo i kwasy omega-3. 

Jeśli chodzi o witaminy z grupy B to możemy je znaleźć między innymi w kaszach, makaronach, rybach, drożdżach, wątróbce, jajach lub orzechach włoskich. Witaminę C dostarczymy sobie z owoców cytrusowych oraz z warzyw takich jak np. brukselka, brokuły oraz kalafior. Witamina E występuje głównie w oliwie, oleju słonecznikowym, orzechach włoskich, pomidorach, brukselce czy szpinaku. 

Jak kwasy omega wpływają na ludzki mózg?

Zacznijmy od tego, że nasz mózg składa się z około 100 miliardów komórek nerwowych. Podstawową substancją budulcową każdej z nich są m.in. kwasy omega-3 oraz omega-6 (należące do nienasyconych kwasów tłuszczowych). To właśnie te kwasy tłuszczowe budują błony komórkowe komórek nerwowych oraz osłony mielinowe ich wypustek, które warunkują szybkość i precyzję przewodzenia sygnałów nerwowych. Prawidłowo funkcjonujące błony komórkowe powinny przepuszczać do komórek substancje odżywcze, takie jak na przykład glukozę, aminokwasy czy tlen, a z drugiej strony usuwać produkty przemiany materii. Właśnie dzięki temu mózg funkcjonuje lepiej, wydajniej i dłużej zachowuje sprawność.

To właśnie dlatego dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych jest tak  istotne. I o ile kwasy omega-6 przez większość osób są spożywane często  (znajdują się bowiem w produktach roślinnych czy zwierzęcych), tak kwasy omega-3 (które spotkamy głównie w rybach i algach) są wielokrotnie są pomijane w codziennej diecie. Bardzo ważne jest więc zwracać uwagę na to co jeść, aby wspierać pracę mózgu. 

Dwa kroki w kierunku lepszej pamięci

Pierwszym krokiem do polepszenia swojej pamięci powinno być wzbogacenie codziennej diety o ryby i owoce morza. Drugi, równie ważny aspekt to odpowiednio dobrana, regularna suplementacja. Dzięki niej dostarczymy organizmowi niezbędną ilość kwasów omega-3, których ilość poziom w pokarmach może nie być wystarczający. 

Ile kwasów omega-3 potrzebuje organizm?

Jak wskazuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) dziennie spożycie kwasów omega-3 powinno wynosić nie mniej niż 250 mg. Jednak członkowie panelu NDA (panelu ds. żywienia, żywności i alergenów pokarmowych działający przy EFSA) wskazują, że spożycie to powinno wynosić od 2 do 4 mg dziennie, co pozwoli osiągnąć zamierzone efekty, w tym wypadku dotyczące usprawnienia pracy mózgu, ale wpływające również m.in. na prawidłową pracę serca, ciśnienie krwi czy wzrok. 

Warto więc postawić na naturalne suplementy, zawierające wysoce biodostępne  kwasy omega-3. Tu na pomoc przychodzi CalanOil® —, który w swoim składzie zawiera kwasy omega-3 na w nowej formie chemicznej estrów woskowych. Pamiętajmy jednak, że tylko regularna suplementacja ma szansę  przynieść widoczne korzyści.

 

fot. www.pxhere.com