Czy kwasy DHA mogą być spożywane przez dzieci?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to substancje nie tylko bezpieczne ale wręcz niezbędne dla zdrowego wzrostu oraz rozwoju dzieci. Dostępne są roślinne źródła kwasów omega-3, takie jak np. siemię lniane ale ich najlepszym źródłem są tłuste ryby i inne organizmy morskie, np. algi. Dodatkowa suplementacja kwasów omega-3 może być konieczna, jeśli w diecie dziecka nie występują ryby, ponieważ źródła roślinne nie zawierają wystarczającej dla prawidłowego funkcjonowania ilości omega-3. Kwasy DHA dla dzieci są również bardzo istotne, ponieważ pomagają w skupieniu i koncentracji oraz utrzymaniu dobrego samopoczucia psychicznego, przez co wpływają na prawidłowy rozwój psychofizyczny naszych pociech.

Czym są kwasy omega-3?

Kwasy tłuszczowe omega-3 to grupa niezbędnych do zdrowego funkcjonowania, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ponieważ organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać kwasów omega-3, ich bogate źródła powinna zawierać nasza dieta.

Wyróżniamy 3 główne kwasy omega-3:

  • kwas alfa-linolenowy (ALA)
  • kwas eikozapentaenowy (EPA) 
  • kwas dokozaheksaenowy (DHA)

ALA jako jedyny występuje w produktach roślinnych takich jak siemię lniane, orzechy włoskie czy olej rzepakowy. DHA i EPA są obecne w owocach morza, rybach i ich olejach. Same ryby zresztą nie wytwarzają kwasów omega-3, lecz gromadzą je w swoich tkankach jedząc mikroalgi i fitoplankton. Z kwasu ALA ludzki organizm jest w stanie wytworzyć pozostałe kwasy omega-3, jednak możliwość konwersji jest bardzo ograniczona i uzyskane w ten sposób kasy EPA i DHA pokrywają tylko niewielką część zapotrzebowania. Z tego powodu zaleca się spożywanie pokarmów będących źródłem EPA i DHA lub przyjmowanie suplementów, by utrzymać odpowiedni poziomu kwasów omega-3 w organizmie. W CalanOil® dostępne są naturalne kwasy omega-3 pozyskiwane z zupełnie nowego ich źródła – widłonoga arktycznego.

Kwasy DHA dla dzieci – jakie składniki warto wprowadzić do diety?

Najlepszymi źródłami pokarmowymi DHA i EPA są tłuste ryby, takie jak: łosoś, sardynki, makrela, śledzie, anchois, pstrąg czy tuńczyk. Kwasy omega-3 mogą być również dodane do niektórych produktów spożywczych, w których naturalnie nie występują, dlatego warto szukać takich informacji na opakowaniu mleka czy jogurtu. 

Podawanie kwasów omega-3 dzieciom razem z posiłkami opartymi na rybach może być wyzwaniem samym w sobie. Ze względu na charakterystyczny smak i zapach ryb, pierwsza reakcja dzieci na dania z nich przygotowane często nie jest entuzjastyczna. Od opiekunów wymagana jest również ostrożność ze względu na obecność w mięsie ości, co stwarza ryzyko zadławienia. W takich przypadkach lub w sytuacji, kiedy dieta dziecka wyklucza ryby, bardzo wskazana jest suplementacja. Miękkie kapsułki CalanOil® można rozcinać, a ich zawartość mieszać z ulubionym jogurtem lub inną przekąską, dzięki czemu maluchy chętniej i łatwiej je przyjmą. Podawane w ten sposób kwasy DHA dla dzieci są łatwiej przyswajalne i bezpieczniejsze.

Kwasy omega-3 dla dzieci – korzyści z regularnego przyjmowania

W okresie od narodzin do 2. roku życia dziecko bardzo szybko przybiera na wadze, ale jego rozwój trwa przez całe dzieciństwo i okres dojrzewania. Przez cały ten okres kwasy tłuszczowe omega-3, zwłaszcza DHA, są niezbędne dla zdrowego i stabilnego rozwoju. Jakie korzyści daje suplementowanie kwasów omega-3 od narodzin?

Rozwój niemowląt

Wspomaganie zdrowego rozwoju dziecka kwasami omega-3 powinno rozpocząć się już w okresie płodowym – dlatego na pytanie, czy można stosować kwasy DHA w ciąży mamy zdecydowaną odpowiedź twierdzącą. Jak wskazują badania amerykańskiego Instytutu Zdrowia, niemowlęta karmione piersią będą rozwijać się lepiej, jeśli dieta karmiącej zawiera pokarmy bogate w DHA. Kwas dokozaheksaenowy ma kluczowe znaczenie dla rozwoju mózgu i siatkówki oka dziecka, prawidłowej masy urodzeniowej oraz wzrostu. Biorąc pod uwagę statystyki dotyczące składu przeciętnej diety dzieci i młodzieży, suplementacja omega-3 powinna być kontynuowana przez cały okres dzieciństwa i dojrzewania.

Zwiększenie koncentracji uwagi 

Kwasy omega-3 są integralną częścią błon komórkowych neuronów oraz naczyń krwionośnych ośrodkowego układu nerwowego. Dzięki temu będą pomocne u osób z zespołem nadpobudliwości psychoruchowej z deficytem uwagi (ADHD). W prasie medycznej pojawiają się informacje, że suplementy omega-3 mogą w widoczny sposób łagodzić objawy ADHD. Kwasy omega-3 pozytywnie wpływają na stan psychiczny, można też spotkać się z informacjami że suplementacja wpływa korzystnie na poprawę jakości snu i funkcji poznawczych, jednak nie ma obecnie wystarczającej liczby badań, które to potwierdzają.

Zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii 

Przeprowadzone w Szwecji badania pokazują, że regularne spożywanie ryb do 12. roku życia może zmniejszyć ryzyko wystąpienia objawów alergii, zwłaszcza kataru i uczuleń skórnych. Podobnie jednak jak w przypadku zaburzeń ADHD, potrzebna jest większa liczba badań potwierdzających te obserwacje.

 

Bibliografia:
K. Czajkowski, M. Czerwionka-Szaflarska, J. Charzewska, A. Chybicka, A. Dobrzańska, D. Gruszfeld, J. R. Imiela, T. Jackowska, E. Helwich, M. Kaczmarski, R. Poręba, J. B. Książyk, R. Lauterbach, W. Lukas, H. Mojska, S. Radowicki, J. Ryżko, P. Socha, J. Walkowiak, H. Weker, H. Szajewska, J. Szczapa, Stanowisko Grupy Ekspertów w sprawie suplementacji kwasu dokozaheksaenowego i innych kwasów tłuszczowych omega-3 w populacji kobiet ciężarnych, karmiących piersią oraz niemowląt i dzieci do lat 3, „Pediatria Polska”, Volume 85, nr 6, 2010, s. 597-603.

C. Cardoso, C. Afonso, N. M. Bandarra, Dietary DHA, bioaccessibility, and neurobehavioral development in children, [online: ] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28665691/

kwasy DHA stosowane przez dzieci