Jak powinna wyglądać dieta bogata w kwasy omega-3?

Dobroczynne właściwości zdrowotne kwasów tłuszczowych omega-3 są powszechnie znane. Wciąż jednak niektórzy mogą mieć problem z identyfikacją wartościowych źródeł tych składników odżywczych. Dlatego dziś podpowiemy, na co warto zwrócić uwagę przy komponowaniu jadłospisu w taki sposób, aby zawierał co najmniej kilka z nich. Zapraszamy!    

Dieta bogata w kwasy omega-3 – co przez to rozumieć?

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe, jak sama nazwa podpowiada, znajdują się w znakomitej większości w produktach zawierających… tłuszcze. Nie jest to wprawdzie żadna niespodzianka, jednak część z nas mogłaby się teraz zdziwić. Może mieć to związek z pewnym mitem, który powtarzano jeszcze kilkanaście lat temu. Głosił on, iż aby zachować jak najlepsze zdrowie, optymalną wagę oraz chronić swoje serce, należy… unikać tłuszczu. Jest to oczywiście nieprawda, co zostało już dawno udowodnione przez liczne badania naukowe. 

Jednak jest tutaj kwestia, o której zawsze warto pamiętać, a mianowicie – tłuszcz tłuszczowi nierówny! Zatem o ile jak najbardziej zaleca się spożywanie tłuszczy nienasyconych, tak już tłuszcze nasycone są wręcz odradzane.

Tłuszcze nienasycone są bogatym źródłem substancji o bardzo korzystnym działaniu na nasz organizm. Zaś największym skarbem, który w sobie kryją, są kwasy tłuszczowe omega-3, które m.in.:

  • wspierają naszą odporność,
  • zwiększają poziom sił witalnych,
  • poprawiają kondycję skóry,
  • zwiększają jakość i efektywność snu,
  • wspomagają proces zapamiętywania,
  • wyostrzają naszą koncentrację,
  • pomagają w walce z wieloma chorobami, w tym cywilizacyjnymi,
  • wspierają pracę naszego „centrum dowodzenia” – mózgu,
  • wzmacniają serce i usprawniają pracę układu krążenia,
  • chronią przed zawałami i udarami.

Aby włączyć odpowiednią ilość kwasów omega-3 do naszej codziennej diety, warto poszukać wartościowych źródeł tych substancji w postaci odpowiednio wyselekcjonowanych produktów spożywczych. O tym, na co zwracać uwagę – w kolejnym akapicie.

Produkty bogate w kwasy omega-3

Początkiem komponowania każdego jadłospisu może być sporządzenie listy produktów, które są źródłami poszczególnych substancji odżywczych, w jakie chcemy uzupełnić dotychczasową dietę. W przypadku kwasów omega-3 będą to np.:

  • tłuste ryby morskie (makrela, łosoś, pstrąg, tuńczyk, szprot, sardynka),
  • kawior, krewetki i inne owoce morza,
  • spirulina,
  • oleje roślinne (np. oliwa z oliwek extra virgin, olej lniany),
  • orzechy (np. włoskie),
  • soja,
  • szpinak,
  • nasiona (np. siemię lniane, szałwia hiszpańska – chia).

Zobacz również: Kwasy omega 3 – które najlepsze?

Czy produkty bogate w kwasy omega-3 zdołają w pełni zaspokoić nasze dobowe zapotrzebowanie na tę grupę substancji odżywczych? Niestety – nie do końca. Najlepszym i najbardziej efektywnym źródłem są w tym przypadku ryby morskie, których spożycie w dużych ilościach nie jest zalecane (w szczególności dzieciom oraz kobietom w ciąży) z uwagi na obecność metali ciężkich, mikroplastiku oraz toksyn środowiskowych.

Istnieje jednak prosty i skuteczny sposób na uzupełnienie naszego jadłospisu w kwasy omega-3 o znakomitej wchłanialności i przyswajalności – wystarczy dobrze wybrać suplement diety.

Olej z widłonoga – najlepsze źródło omega-3

Pozyskiwany z widłonogów arktycznych (Calanus finmarchicus) olej morski jest bardzo wartościowym naturalnym produktem o wysokiej biodostępności. Choć na co dzień te niewielkie skorupiaki stanowią źródło dobroczynnych składników odżywczych w jadłospisie morskich ryb – norwescy naukowcy opatentowali sposób na pominięcie jednego ogniwa w łańcuchu pokarmowym. 

Uzyskanie morskiego oleju z widłonoga, zamkniętego w rubinowych kapsułkach CalanOil®, pozwoliło nam na niezwykle łatwy dostęp do kwasów tłuszczowych omega-3 w najczystszej postaci i nieprzetworzonej formie.

Dzięki temu, możemy bezpiecznie zastosować zarówno u siebie, jak i u naszych najbliższych dietę bogatą w kwasy omega-3. Suplement diety CalanOil® mogą przyjmować zarówno najmłodsi, jak i najstarsi członkowie naszej rodziny. Regularna podaż kwasów DHA i EPA pomoże we wzmocnieniu naturalnej odporności organizmu, a także wspieraniu prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz układu krążenia.

Jeśli zatem chcemy efektywnie zadbać o zdrowie i lepszą kondycję bliskich nam osób, warto uzupełnić ich codzienny jadłospis o wartościowe składniki zawarte w wielonienasyconych kwasach tłuszczowych omega-3. Wybierajmy bezpieczne źródła prosto z natury, ufając, że ona najlepiej wie, czego potrzebujemy najbardziej.

 

Bibliografia:

Marciniak-Łukasiak K., Krygier K., Charakterystyka kwasów omega-3 i ich zastosowanie w żywności funkcjonalnej, Przemysł Spożywczy, 2004, T. 58, nr 12, s. 32-36

Jochym K., Kapuśniak J., Wzbogacanie żywności w długołańcuchowe kwasy omega-3, Chemistry, Environment, Biotechnology, 2010, Vol. 14, 121-138

Jak powinna wyglądać dieta bogata w kwasy omega-3?