Powikłania cukrzycowe a kwasy omega-3 – sprawdź, co je łączy!

Cukrzyca nazywana jest epidemią XXI wieku. Oznacza to, że liczba osób, u których choroba ta jest diagnozowana, rośnie w zatrważającym tempie. Co za tym idzie, również coraz więcej pacjentów zgłasza się do lekarza specjalisty z powikłaniami wynikającymi z choroby. Dziś opowiemy o tym, dlaczego warto włączyć suplementację kwasów tłuszczowych omega-3 jeśli chcemy uniknąć przykrych objawów związanych z powikłaniami cukrzycowymi. Co tak naprawdę łączy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) oraz cukrzycę?

Omega-3 a powikłania cukrzycowe

Leczenie cukrzycy to zespół działań, na które powinny się składać: odpowiednio dopasowana przez lekarza terapia, stosowanie prawidłowej diety, a także wdrożenie aktywności fizycznej. Dzisiaj zajmować się będziemy wyłącznie drugim z wymienionych czynników, ponieważ to właśnie za pośrednictwem pożywienia możemy dostarczyć naszemu organizmowi optymalną porcję nienasyconych kwasów tłuszczowych, których tak bardzo potrzebujemy. Szczególnie jeśli chorujemy na cukrzycę.

Prawidłowa podaż kwasów omega-3 jest bardzo cennym działaniem jeżeli chcemy uniknąć powikłań cukrzycowych. Mamy tutaj na myśli szczególnie powikłania ze strony układu krążenia, a także układu nerwowego. 

W skład niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 wchodzą: kwas eikozapentaenowy (EPA), dokozaheksaenowy (DHA) oraz alfa-linolenowy (ALA). Nasz organizm nie jest w stanie wytworzyć samodzielnie tych substancji, dlatego należy zadbać o to, aby dostarczać odpowiednie ich ilości wraz z pożywieniem. 

Produkty, które stanowią ich główne źródła mogą być bezpiecznie spożywane przez diabetyków – a dietetycy kliniczni wręcz zalecają osobom chorującym na cukrzycę włączenie do diety olejów roślinnych, czy też tłustych ryb morskich.

No dobrze, a co z powikłaniami cukrzycowymi

Wiemy już, że – jeśli chorujemy na cukrzycę – powinniśmy zadbać o odpowiednią podaż kwasów omega-3. Są one niezwykle cenne i ważne między innymi z tego względu, iż intensywnie wspierają nasz układ odpornościowy, układ krążenia, a przede wszystkim – układ nerwowy. Wszystkie te kwestie są dla diabetyków niezwykle istotne.

Neuropatia a kwasy omega-3

W badaniach klinicznych opisano jak kwasy tłuszczowe omega-3 działają na szczury cierpiące na cukrzycę. Zaobserwowano, iż u zwierząt tych w wyniku regularnej suplementacji doszło do zredukowania objawów neuropatii

Inne badania (przeprowadzone przez Veterans Affairs Medical Center w Iowa) potwierdzają takie działanie NNKT, przypisując ich pozytywne działanie resolwinom – lipidom, które organizm syntetyzuje z kwasów omega-3. W tym badaniu ponownie obserwowano gryzonie z objawami neuropatii. Zwierzęta podzielono na dwie grupy kontrolne. Obydwie otrzymywały każdego dnia wysokotłuszczowy pokarm (w 50% był to tran) – z tą jednak różnicą, że pierwszej grupie podawano również resolwiny. Wyniki badań są bardzo obiecujące, ponieważ grupa gryzoni, którym podawano kombinację tranu i resolwin, wykazała zwiększoną gęstość włókien nerwowych, dzięki czemu wyraźnej poprawie uległo ogólne przewodnictwo nerwowe.  

Kwasy omega-3 dla diabetyków  

Wzmocnienie układu nerwowego, układu krążenia oraz naturalnej odporności organizmu to kwestie niezwykle istotne dla diabetyków. W ich przypadku, ze względu na utrzymujący się długotrwale się w ich organizmie wysoki poziom glukozy, praca tych układów jest mocno zaburzona. Jest to szczególnie zauważalne u pacjentów ze zdiagnozowaną cukrzycą typu 2, która najczęściej wykrywana jest w dorosłym wieku, zaś pierwszy objawy występują właśnie wskutek utrzymującej się przez długi czas hiperglikemii.

Stan ten jest dla naszego organizmu bardzo niebezpieczny, ponieważ prowadzi do nieodwracalnych uszkodzeń. Dlatego tak ważne jest regularne badanie poziomu glukozy we krwi, nawet jeśli nie podejrzewamy u siebie cukrzycy. Wszystko po to,aby nie dopuścić do spustoszenia, jakich nieuchronnie dokona w naszym organizmie nadmiar glukozy.

Aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia powikłań cukrzycowych, warto zatroszczyć się o właściwą podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Olej morski z widłonogów arktycznych zawarty w suplemencie diety CalanOil® jest dostępny w postaci niewielkich, rubinowych kapsułek. Skrywają one w sobie największy skarb ekosystemu Morza Norweskiego – kwasy omega-3 pod postacią estrów wosku, czyli ich najlepiej przyswajalną, naturalną formą chemiczną. 

Oprócz tego w kapsułkach znajdziemy najsilniejszy naturalnie występujący przeciwutleniacz, czyli astaksantynę. Jej suplementacja wykazuje niezwykle pozytywny wpływ na dolegliwości osób zmagających się z chorobami o podłożu autoimmunologicznym – na przykład z cukrzycą typu 1, reumatoidalnym zapaleniem stawów, czy też Hashimoto.

 

Bibliografia:

Giacco F., Brownlee M., Oxidative stress and diabetic complications, Circulation research, 2010, 107(9), 1058-1070

Brownlee M., The pathobiology of diabetic complications: a unifying mechanism, Diabetes, 2005, 54(6), 1615-1625

Forbes J. M., Cooper M. E., Mechanisms of diabetic complications, Physiological reviews, 2013, 93(1), 137-188

Brown M. J., Asbury A. K., Diabetic neuropathy, Annals of Neurology: Official Journal of the American Neurological Association and the Child Neurology Society, 1984, 15(1), 2-12

Edwards J. L., Vincent A. M., Cheng H. T., Feldman E. L., Diabetic neuropathy: mechanisms to management, Pharmacology & therapeutics, 2008, 120(1), 1-34

Greene D. A., Sima A. A., Stevens M. J., Feldman E. L., Lattimer S. A., Complications: neuropathy, pathogenetic considerations, Diabetes care, 1992, 15(12), 1902-1925

Lewis E. J., Perkins B. A., Lovblom L. E., Bazinet R. P., Wolever T. M., Bril, V., Effect of omega-3 supplementation on neuropathy in type 1 diabetes: a 12-month pilot trial, Neurology, 2017, 88(24), 2294-2301

Yee P., Weymouth A. E., Fletcher E. L., Vingrys A. J., A role for omega-3 polyunsaturated fatty acid supplements in diabetic neuropathy, Investigative ophthalmology & visual science, 2010, 51(3), 1755-1764

 

 

fot. www.pxhere.com