Czy zastanawiałeś się kiedyś, co może łączyć niewielkiego skorupiaka, będącego elementem arktycznego zooplanktonu, z ludzkim układem immunologicznym? Wydawać by się mogło, że pomiędzy człowiekiem a widłonogiem istnieje cały ocean różnic… i tak w istocie jest! Jednak, co ciekawe, to właśnie ocean jest tym, co połączyło oba te organizmy – a raczej uwydatniło niezwykłe działanie jednego na drugi.
Źródło zdrowia i odporności prosto z wód arktycznych
Widłonogi arktyczne (łac. Calanus finmarchicus) to stworzenia, których rozmiar przeważnie nie przekracza pięciu milimetrów. W tak niewielkich organizmach drzemie jednak niespodziewana, potężna moc.
Jako element biomasy całkowitej pelagialu, widłonogi zajmują wysokie miejsce. Są ważną częścią łańcucha pokarmowego, stanowiąc tym samym źródło energii całego ekosystemu północnego Atlantyku – w tym również Morza Norweskiego. Z tego powodu można powiedzieć nawet, że odgrywają rolę motoru, który napędza istniejące w oceanicznych głębinach życie.
No dobrze, ale co to ma wspólnego z naszą odpornością? Badania wykazały, że widłonogi żywią się mikroalgami, odpowiadającymi za produkcję kwasów omega-3. Z tego powodu, to właśnie Calanus finmarchicus, będący pożywieniem większości ryb morskich, odpowiada za obecność wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w takich gatunkach, jak łosoś, makrela, sardynka – i wielu innych… które z kolei są źródłem omega-3 w naszych jadłospisach.
Przełomowym dla nauki i medycyny momentem było odkrycie, że istnieje możliwość, aby tę drogę skrócić i zacząć pozyskiwać cenne wielonienasycone kwasy tłuszczowe bezpośrednio z widłonogów. Tym bardziej, że organizmy te stanowią niemal niewyczerpane ich źródło, ponieważ rozmnażają się na tyle szybko, iż nawet niewielka ich liczba umożliwia odtworzenie populacji w relatywnie krótkim czasie.
Olej morski z widłonoga – jak na nas wpływa?
Dzięki opatentowanemu procesowi pozyskiwania oleju morskiego z odławianych w Morzu Norweskim widłonogów, naukowcom udało się uzyskać najczystszą, bioaktywną formę kwasów omega-3. Owocem tych działań, popartych wieloletnimi badaniami, jest preparat CalanOil®. W ten oto sposób, natura i nauka uścisnęły sobie dłonie – a my możemy z tego skorzystać, wzmacniając swój układ immunologiczny każdego dnia.
Główną zaletą oleju z widłonoga jest naturalność oraz wyjątkowa postać chemiczna kwasów omega-3 a co za tym idzie, doskonała przyswajalność. Z tego powodu, substancje odżywcze zawarte w CalanOil® są wchłaniane przez ludzki organizm ze znacznie wyższą skutecznością niż z innych źródeł roślinnych, czy zwierzęcych.
Są także bezpieczniejsze od spożywania ryb morskich, które mogą zawierać metale ciężkie. Widłonogi cechują się bowiem tym, że nie akumulują w sobie szkodliwych substancji. Możemy zatem ze spokojem czerpać z nich to, co najlepsze!
Pierwszym i najbardziej zauważalnym efektem działania wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 na nasz organizm będzie wzmocnienie odporności. Badania dowodzą, że wchodzące w ich skład kwasy: dokozaheksaenowy (DHA), eikozapentaenowy (EPA), stearydonowy (SDA, produkt przemiany kwasu alfa-linolenowego, ALA), wpływają w zauważalnym stopniu na układ immunologiczny, a także mikrobiotę jelitową.
Dzięki temu poprawia się nasze samopoczucie, jesteśmy mniej podatni na sezonowe wirusy, co w dobie pandemii COVID-19 jest kwestią szczególnie istotną, a jeśli już zachorujemy – nasz organizm zdecydowanie szybciej powraca do zdrowia.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe zawarte w oleju morskim wpływają pozytywnie nie tylko na naszą odporność:
- wspomagają pracę układu nerwowego, immunologicznego oraz krwionośnego.
- wspierają w walce z chorobami cywilizacyjnymi, a także chronią przed zawałem i udarem.
- wzmacniają cały organizm zwiększając poziom sił witalnych.
- poprawiają efektywność procesów zapamiętywania i wyostrzają koncentrację.
- pomagają w walce z depresją, nerwicą, czy psychozą. Łagodzą również skutki stresu.
- poprawiają jakość naszego snu.
- wpływają pozytywnie na kondycję skóry,
- …a także wykazują wiele innych, dobroczynnych właściwości.
Preparat CalanOil® zawiera również jeden z najsilniejszych naturalnie występujących przeciwutleniaczy – astaksantynę. Dzięki temu, suplement wykazuje nie tylko silnie działanie wzmacniające naszą odporność, ale także chroni organizm przed chorobami nowotworowymi oraz opóźnia procesy starzenia.
Suplement diety CalanOil® może być stosowany przez osoby w każdym wieku – jest bezpieczny i dobrze przyswajalny również przez seniorów, jak i przez dzieci powyżej 3. roku życia. Osobom, które mają problemy z połykaniem kapsułek oraz np. dzieciom, można podawać sam olej. W tym celu można delikatnie naciąć kapsułkę, a olej podawać bezpośrednio na łyżeczce lub po zmieszaniu z np. jogurtem owocowym.
Dzięki temu, możemy mieć pewność, że odpowiednio zadbamy o odporność nie tylko naszą, ale również zatroszczymy się o zdrowie naszych najbliższych. To najcenniejszy prezent, jaki możemy im ofiarować.
Bibliografia
Yawei Fu et al, Associations among Dietary Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids, the Gut Microbiota, and Intestinal Immunity, 2020
Gutierrez S. et al, Effects of Omega-3 Fatty Acids on Immune Cells, Int J Mol Sci. 2019 Oct; 20(20): 5028
Dymarska E. i inni, Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy, Nowiny Lekarskie 2013, 82, 3, 222-231
Marciniak-Łukasik K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6(79), s. 24-35
CalanOil © 2023