Zbyt wysoki cholesterol. Jak sobie z nim radzić?

Szacuje się, że zbyt wysoki poziom cholesterolu ma prawie 20 milionów Polaków. Statystyki te nie są pełne, bo wiele osób nie bada jego poziomu w organizmie. A to niedobrze, bo wysoki cholesterol zwiększa ryzyko zawału serca, a co za tym idzie: przedwczesnej śmierci. Dowiedz się co robić, aby podwyższony poziom cholesterolu nie był Twoim zmartwieniem.

Cholesterol – co to właściwie jest? 

Cholesterol to organiczny związek chemiczny należący do lipidów, czyli tłuszczów. Jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu i występuje w praktycznie wszystkich komórkach, tkankach i osoczu krwi. Jednak, aby się tam znalazł, musi zostać dostarczony z pożywienia. 

Jego źródłem są przede wszystkim pokarmy zwierzęce i pochodzenia odzwierzęcego, takie jak żółtka jaj, podroby, ser żółty, masło, śmietana, tłuste mięso i owoce morza.

Trzeba jednak pamiętać, że zbyt wysoki poziom cholesterolu może prowadzić do wielu chorób ze strony układu sercowo-naczyniowego, w tym do udaru czy zawału serca, które mogą zakończyć się zgonem.

Zły i dobry cholesterol. Różnice

Dwa główne nośniki cholesterolu we krwi to LDL (ang. Low-Density Lipoproteins) potocznie nazywany złym) i HDL (ang. High-Density Lipoproteins) potocznie nazywany dobrym). To właśnie one odpowiadają za transport cholesterolu w organizmie. 

LDL odpowiada za budowę błon komórkowych i jest niezbędny w produkcji hormonów. Jednak jego zbyt wysoki poziom w organizmie przyczynia się do tworzenia tak zwanej blaszki miażdżycowej, a co za tym idzie: do rozwoju miażdżycy.

HDL z kolei odpowiada za transport cholesterolu z tkanek do wątroby. Usuwa nadmiar cholesterolu z tkanek, umożliwiając wątrobie jego metabolizowanie i usunięcie z organizmu. To sprawia, że nie odkłada się on na wewnętrznych ścianach tętnic.

Normy HDL i LDL

Zaleca się, aby cholesterol całkowity, zarówno ten dostarczany z pokarmem jak i ten produkowany w wątrobie, nie przekraczał 180 mg/dl (miligramów na decylitr), przy czym poziom LDL powinien być niższy niż 100 mg/dl, a poziom HDL wyższy niż 45 mg/dl.

Wysoki cholesterol – przyczyny i objawy

Przewlekły, podwyższony cholesterol, czyli hipercholesterolemia może być spowodowana czynnikami pierwotnymi i wtórnymi. Do pierwotnych należy tło genetyczne – jeśli ktoś w Twojej rodzinie cierpiał na hipercholesterolemię to jest duże prawdopodobieństwo, że Ty również będziesz się z nią zmagać.

Z kolei do przyczyn hipercholesterolemii wtórnej należą:

  • Niezdrowy styl życia, czyli zła dieta, brak ruchu, używki
  • Występowanie innej choroby, np. niedoczynności tarczycy, cukrzycy lub chorób wątroby
  • Przyjmowanie niektórych leków

Objawy podwyższonego cholesterolu nie są widoczne od razu. Początkowo możesz sobie nie zdawać sprawy z tego, że poziom cholesterolu w Twoim organizmie jest wyższy niż powinien. Dotyczy to głównie hipercholesterolemii wtórnej, która często odkrywana jest przypadkiem przy okazji różnego rodzaju badań. Dopiero choroby spowodowane podwyższonym poziomem LDL wskazują na wysoki cholesterol.

Skutki hipercholesterolemii

Podwyższony poziom cholesterolu w organizmie, utrzymujący się przez dłuższy czas,  skutkuje odkładaniem się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych. To z kolei może prowadzić do pogorszenia wzroku, choroby wieńcowej, udaru, zawału serca, zapalenia trzustki i niedokrwienia kończyn.

Masz wysoki cholesterol? Sprawdź, co robić

Nie od dzisiaj wiadomo, że lepiej jest zapobiegać niż leczyć. Dlatego w pierwszej kolejności powinieneś przyjrzeć się swojemu stylowi życia. Codzienne ćwiczenia lub chociaż spacery mogą korzystnie wpłynąć na Twój organizm. Ale to oczywiście nie wszystko.

Niezwykle ważna jest codzienna dieta. Dla organizmu najkorzystniej będzie jeśli będzie bogata jest w tłuste ryby morskie, owoce morza i warzywa. Ważne, aby pełna była wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. To właśnie omega-3 wpływają na obniżenie złego cholesterolu i podwyższenie tego dobrego. Do tego wykazują działanie przeciwzapalne co zapobiega lub zwalcza wiele chorób.

Do codziennego jadłospisu wprowadź więc pokarmy bogate w kwasy omega-3 i zastosuj suplementację, która uzupełni ewentualne niedobory tych składników.

fot. www.hippox.com

Logotyp Arctic Marine Health Products
tekstowa część logotypu CalanOil
element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023

element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023