tekstowa część logotypu CalanOil

Kwasy omega-3 w pigułce. Co to jest i jak działa? 

Zapewne nie raz słyszałeś o niezwykle dobroczynnym wpływie kwasów omega-3 na ludzki organizm i o konieczności ich regularnej suplementacji. Ale czy wiesz czym właściwie są te kwasy i dlaczego ich regularne przyjmowanie jest tak istotne? Jeśli wciąż masz jakieś wątpliwości postaramy się je rozwiązać.

SPIS TREŚCI:

Kwasy omega-3 – co to jest?

Kwasy omega-3 to wielonienasycone kwasy tłuszczowe należące do grupy niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT (do których należą też kwasy omega-6). Oznacza to, że nie są syntetyzowane w ludzkim organizmie, dlatego aby zadbać o ich odpowiedni poziom należy je dostarczać z pożywienia bądź w formie suplementacji.

Z punktu widzenia chemii cząsteczka kwasów omega-3 charakteryzuje się tym, że jej ostatnie wiązanie podwójne w łańcuchu węglowym znajduje się przy trzecim od końca atomie węgla. 

Są to kwasy, które wywierają duży wpływ na funkcjonowanie praktycznie całego ludzkiego organizmu. Utrzymanie ich prawidłowego poziomu pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem i sprawnością fizyczną, natomiast ich niedobory mogą skutkować poważnymi problemami (Niedobór kwasów omega-3 w organizmie. Czym grozi?). 

Rodzaje kwasów omega-3

  • Kwas dokozaheksaenowy (DHA) – to organiczny związek, który jest niezbędny do prawidłowej pracy organizmu. Występuje on przede wszystkim w algach oraz tłustych rybach morskich i owocach morza, ale także w jajkach, orzechach, olejach roślinnych czy siemieniu lnianym.

To właśnie m.in. DHA ma kluczowe znaczenie w przebiegu ciąży i prawidłowym rozwoju płodu. Jak wskazuje Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego: ,,Zapewnienie prawidłowej zawartości w diecie i dostępności DHA dla organizmu podczas ciąży może wpłynąć na czas trwania ciąży, masę płodu, jego rozwój psychomotoryczny, ostrość widzenia oraz obniżenie ryzyka wystąpienia depresji poporodowej”. 

Oprócz tego kwas dokozahesaenowy wpływa na zmniejszenie stężenia triacylogliceroli we krwi, a co za tym idzie zmniejsza ryzyko wystąpienia zawału serca lub udaru mózgu.

Niedobór DHA może prowadzić do chorób układu krążenia, układu odpornościowego, a także do zaburzeń psychicznych. Czytaj więcej: Czym są kwasy DHA? | CalanOil®

  • Kwas eikozapentaenowy (EPA) – to również organiczny związek chemiczny, który jest podstawą do wytwarzania DHA i łatwo może być w niego przekształcany. Podobnie jak DHA tak i EPA znajdziesz w tłustych rybach morskich, oleju lnianym i rzepakowym oraz w nasionach dynii i chia. 

EPA odpowiada m.in. za prawidłową pracę mózgu ułatwiając koncentrację i poprawiając zdolność zapamiętywania. Dodatkowo wykazuje działanie przeciwzapalne i antyalergiczne, a także wpływa na gospodarkę hormonalną, na włosy, skórę oraz paznokcie. 

  • Kwas a-linolenowy (ALA) – organiczny związek chemiczny występujący w oleju lnianym, rzepakowym, orzechach, tłustych rybach morskich i zielonych, liściastych warzywach. Naukowcy wskazują możliwe korzystne działanie ALA na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca i niektórych rodzajów nowotworów oraz ich wpływ na działanie układu nerwowego. Jednak, w przeciwieństwie do DHA i EPA, ich właściwości nie są tak oczywiste i wśród części naukowców wciąż trwa dyskusja czy ALA są rzeczywiście niezbędne dla ludzkiego organizmu.

Właściwości kwasów omega-3

Liczne badania naukowe potwierdzają niezwykle korzystny wpływ kwasów omega-3 na ludzki organizm. Oddziałują one na większość narządów oraz na skórę, dlatego tak ważne jest, aby zadbać o ich odpowiednią podaż. 

Na co wpływają kwasy omega-3?

– Poprawiają pamięć i koncentrację

– Wykazują działanie przeciwzapalne zmniejszając niekorzystne procesy zapalne i jednocześnie niwelując związane z nimi powikłania

– Wpływają na układ sercowo-naczyniowy zmniejszając ryzyko chorób kardiologicznych, w tym zawału mięśnia sercowego

– Obniżają ciśnienie tętnicze krwi

– Mają działanie przeciwnowotworowe, głównie w przypadku raka piersi, raka okrężnicy, raka prostaty

– Spowalniają procesy starzenia się komórek

– Wzmacniają kości i stawy wspomagając wchłanianie wapnia

– Wykazują właściwości antyalergiczne

– Poprawiają odporność oddziałując na układ immunologiczny i zapewniają szybszy powrót do zdrowia hamując jego nadmierną odpowiedź

– Zmniejszają objawy chorób skórnych, w tym m.in. łuszczycy czy atopowego zapalenia skóry

– Poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci

– Korzystnie wpływają na wzrok chroniąc przed jaskrą, zwyrodnieniem plamki żółtej, zespołem suchego oka i nadciśnieniem w gałce ocznej

– Oddziałują na układ nerwowy wpływając korzystnie na samopoczucie oraz zmniejszając ryzyko depresji

Zapotrzebowanie na kwasy omega-3

Z uwagi na szereg korzystnych właściwości jakie wykazują kwasy omega-3, a zarazem niemożliwość ich samodzielnego wytwarzania przez organizm, konieczne jest dostarczanie odpowiedniej ilości tych kwasów w pożywieniu lub sięgając po odpowiednie suplementy diety.

Według zaleceń osoby dorosłe powinny spożywać kwasy DHA i EPA w ilości 250 mg/dobę (w przypadku kobiet w ciąży i karmiących piersią normy te wynoszą odpowiednio 250 mg EPA i 200 mg DHA/dobę). Jeśli chodzi o dzieci to te w wieku od 7-24 miesięcy powinny przyjmować jedynie DHA w ilości 100 mg/d, a starsze w wieku od 2-18 lat 250 mg/d zarówno EPA jak i DHA

Jak utrzymać prawidłowy poziom kwasów omega-3?

Aby w jak najlepszy sposób zatroszczyć się o swoje zdrowie należy w pierwszej kolejności przeanalizować swoje nawyki żywieniowe. Ważne jest, aby w codziennej diecie znalazły się produkty bogate w kwasy omega-3, takie jak wspomniane wcześniej tłuste ryby morskie (łosoś, makrela, pstrąg, śledź, sardynki), owoce morza, olej rzepakowy i sojowy, algi, pestki dyni, orzechy włoskie i migdały. 

Udowodniono, że narody, które regularnie spożywają wyżej wymienione produkty cieszą się wyjątkowo dobrym zdrowiem (Najzdrowsze narody świata. Dieta ma znaczenie! – CalanOil). Niestety, Polacy wciąż do nich nie należą – na polskich stołach za mało jest ryb, a to prowadzi do niedoborów kwasów omega-3. 

Dlatego niezwykle ważna jest odpowiednia suplementacja. Dzięki niej uzupełnisz ewentualne braki tych jakże ważnych kwasów i będziesz mógł się cieszyć dobrą formą i kondycją.Pamiętaj, że wybierając suplement diety warto zwrócić uwagę nie tylko na jego skład, ale również na sposób i źródła pozyskiwania kwasów omega-3 oraz to jaki wpływ wywierają na środowisko (Dbając o środowisko, dbasz o siebie – CalanOil).

Logotyp Arctic Marine Health Products
element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023

element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023