tekstowa część logotypu CalanOil

Alergia – podpowiadamy jak sobie z nią radzić

Mówi się, że alergie to plaga XXI wieku. Według Światowej Organizacji Alergii (WAO) na różnego rodzaju schorzenia alergicznie cierpi nawet około 40% całej populacji. W Polsce dotyczą one ponad 12 milionów osób, z czego około 8 milionów zmaga się z nieżytem nosa, a 4 miliony z astmą. A statystyki te rosną praktycznie z roku na rok.

Czym właściwie jest alergia?

Alergia, czyli inaczej uczulenie, to nadmierna, patologiczna odpowiedź układu odpornościowego na występujące w środowisku substancje lub związki, które organizm uznaje za obce chociaż w normalnych warunkach powinien je ignorować. Te substancje określane są mianem alergenów

Organizm osoby uczulonej, w przypadku pierwszego zetknięcia się z alergenem, rozpoczyna wytwarzanie przeciwciał, które w sposób zintensyfikowany uwalniane są przy każdym następnym kontakcie z daną substancją. To z kolei wywołuje szereg niepożądanych i nieprzyjemnych dolegliwości alergicznych. 

Rodzaje alergii

  • Alergia pokarmowa – uczulenie na różnego rodzaju pokarmy, najczęściej mleko krowie, orzechy, owoce cytrusowe, kakao czy niektóre przyprawy. 
  • Alergia kontaktowa – to alergia skórna pojawiająca się w przypadku bezpośredniego zetknięcia się alergenu ze skórą. Najczęściej uczulają kosmetyki, barwniki, tworzywa sztuczne oraz metale lub ich stopy zawierające nikiel, chrom czy kobalt. 
  • Alergia iniekcyjna – reakcję alergiczną wywołują leki, zarówno podane dożylnie jak i doustnie. Może prowadzić do wstrząsu anafilaktycznego, a nawet do śmierci. 4 główne rodzaje alergii – INTER-MED
  • Alergia na jad – wywołana przede wszystkim przez jad owadów z rzędu błonkoskrzydłych (pszczół, trzmieli, os, szerszeni) oraz mrówkowatych. 

Na co zwrócić uwagę, czyli objawy alergii

Uczulenia, w zależności od tego jakim czynnikiem zostały wywołane, mogą powodować różnego rodzaju dolegliwości. Do najczęstszych należą:

  1. Nudności, wymioty, wypryski skórne, duszności, pokrzywka, świąd, obrzęk jamy ustnej i krtani, biegunka, zaparcia, ból brzucha, zaparcia, kolki – alergia pokarmowa
  2. Wypryski skórne, rumień, obrzęk, grudki, pęcherze, świąd, rany – alergia kontaktowa
  3. Katar i zapchany nosa, kichanie, łzawienie i pieczenie oczu, zapalenie spojówek, kaszel, duszności, infekcje górnych dróg oddechowych prowadzące do astmy –  alergia wziewna
  4. Obrzęk, bolesność, zaczerwienienie, świąt, wstrząs anafilaktyczny – alergia na jad.

W przypadku zaobserwowania u siebie któregokolwiek z wyżej wymienionych objawów należy udać się do specjalisty celem postawienia diagnozy i wdrożenia leczenia. 

Silne reakcje organizmu na poszczególne alergeny mogą wymagać natychmiastowej interwencji medyków i podania leków przeciwhistaminowych. 

Mam alergię! Co robić? 

Pierwszym krokiem w przypadku leczenia alergii jest określenie jej rodzaju i czynnika, który ją wywołuje. Lekarz dermatolog, przeprowadzając badania i testy, stwierdza na co pacjent jest uczulony, a następnie dobiera odpowiednie leki lub terapię odczulającą. 

Najlepszym sposobem poradzenia sobie z uczuleniem byłoby wyeliminowanie czynnika uczulającego. I o ile jest to wykonalne w przypadku alergii pokarmowych (można np. zrezygnować z jedzenia orzechów włoskich czy z picia mleka), o tyle w przypadku alergii wziewnej lub uczulenia na jad może być to dużo trudniejsze. 

Niezwykle ważna jest więc odpowiednia profilaktyka i podjęcie kroków, które mogą zapobiec lub zniwelować uczulenie. Ogromne znaczenie dla rozwoju alergii u dzieci ma m.in. to jak odżywia się kobieta w ciąży. Specjaliści podkreślają też niezwykle ważną rolę karmienia piersią – mleko matki, zawiera cenne substancje odżywcze, które mogą zapobiegać rozwojowi alergii u dzieci, jak również w okresie późniejszym. 

Wbrew powszechnym opiniom dzieciom (zdrowym!) nie należy ograniczać kontaktu z substancjami potencjalnie alergizującymi. Powinny one np. mieć styczność ze zwierzętami. W ten sposób ich organizm będzie miał szansę stopniowo wyszkolić odpowiednio reagujący wypracować sobie własny system obronny.

Kwasy omega-3 pomogą w walce z alergią

To co jemy w przypadku alergii ma ogromne znaczenie. Dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych może w realny sposób przyczynić się do zmniejszenia skutków alergii lub zapobiec jej wystąpieniu.

Nieocenioną rolę pełnią w tej kwestii nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, magnez oraz cynk. Jak wykazały badania  przeprowadzone przez Linköping Uniwersity w 2016 roku wysokie stężenie kwasów omega-3 w mleku matki miało wpływ na brak późniejszych alergii u dzieci karmionych piersią przynajmniej przez pół roku.  Wszystko dlatego, że kwasy omega-3 wspierają układ immunologiczny oraz wykazują działanie przeciwzapalne. Zmniejszają tym samym ryzyko wystąpienia alergii skórnych (w tym atopowego zapalenia skóry) oraz astmy. 

To oznacza, że produkty bogate w kwasy omega-3 powinny się regularnie pojawiać w codziennej diecie. Warto więc zapoznać się z tym jak powinna wyglądać dieta bogata w kwasy omega-3 .

Niezbędna jest też suplementacja kwasów omega-3, aby mieć pewność, że zostaną one dostarczone do organizmu w odpowiedniej ilości. Dotyczy to zarówno dzieci jak i osób dorosłych. Czytaj też: Czy warto stosować suplementy diety? | CalanOil®

 

fot. Petr Kratochvil / www.publicdomainpictures.net

Logotyp Arctic Marine Health Products
element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023

element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023