Jak zwiększyć odporność organizmu?

Życie człowieka w XXI wieku naznaczone jest wszechobecnym pędem, zaś stres wydaje się naturalnym elementem codzienności. A w efekcie… źle się odżywiamy, niewiele śpimy, ciągle się gdzieś spieszymy. Taki tryb życia wystawia nasz organizm na bardzo ciężką próbę – gdy nie ma możliwości regeneracji, szybko odczuwamy wyczerpanie, a nasza odporność spada. Co można z tym zrobić?

 

Odpoczynek a zwiększenie odporności organizmu

 

Przede wszystkim… wciśnijmy na chwilę przycisk „stop”. Zwolnijmy tempo. Nie zawsze musimy być liderami w szalonym wyścigu zwanym życiem. Warto dać sobie szansę na regenerację. Kiedy nie dbamy o niewystarczającą ilość snu, odporność organizmu drastycznie spada. Zatem pierwszym krokiem ku jej zwiększeniu niech będzie po prostu wyspanie się – wystarczy od 7 do 9 godzin snu na dobę, aby w krótkim czasie zauważyć pozytywną zmianę samopoczucia.

 

Aktywność fizyczna na zwiększenie odporności

 

Organizm człowieka funkcjonuje znacznie lepiej, gdy dbamy o codzienną porcję ruchu. Jest to ważne w szczególności u osób prowadzących siedzący tryb życia. Nawet jeżeli wykonujemy pracę wymagającą przebywania w tej pozycji przez co najmniej czterdzieści godzin tygodniowo – warto zadbać o przynajmniej odrobinę ruchu. Jeżeli ruszamy się regularnie, zyskujemy dobrą kondycję fizyczną, poprawia się nasze krążenie, dostarczamy więcej tlenu do komórek, rośnie nasza wydolność oraz odporność. Minimalizujemy również ryzyko zachorowania m.in. na choroby układu krążenia, a także nowotwory. Jak wpleść do swojego harmonogramu dnia choć trochę więcej ruchu?

 

  • Podziel zalecane 30 minut dziennej aktywności na porcje – np. dwa razy po 15 minut.
  • Wykorzystaj każdą okazję. Wysiądź dwa przystanki wcześniej. Zaparkuj samochód trochę dalej. Wybierz schody zamiast windy.
  • Spaceruj tak często, jak to możliwe – zaleca się wykonanie 6-8 tysięcy kroków dziennie.
  • Wybieraj taki rodzaj aktywności fizycznej, który sprawia najwięcej radości – np. taniec.

 

Pamiętajmy, że jeśli ćwiczenia będą dla nas przyjemnością – łatwiej będzie o regularność. Do ciężkiego, długiego treningu można się szybko zniechęcić.

 

Zwiększ odporność organizmu dietą

 

Żyjąc w codziennym pospiechu zdarza nam się pomijać pory posiłków – o śniadaniu przypominamy sobie dopiero w południe, o kolacji zaś w ogóle nie myślimy… Gdy jesteśmy głodni, nasza odporność zostaje wystawiona na ciężką próbę. Dlatego w pierwszej kolejności zadbajmy o to, aby wszystkie posiłku (czyli od 3 do 5 w ciągu dnia) przyjmować regularnie.

 

Odpowiednio zbilansowany jadłospis to taki, który dostarczy nam składników odżywczych w zauważalnym stopniu wpływających również na zwiększenie odporności. Organizm potrzebuje w szczególności witamin: A, C, D, E, a także składników mineralnych, spośród których warto wyróżnić cynk oraz selen. Upewnijmy się zatem, czy nasz jadłospis zawiera:

 

  • świeże owoce i warzywa (m.in. brokuły, jarmuż, papryka, cytrusy, jabłka)
  • ryby – w szczególności morskie (m.in. łosoś, makrela)
  • orzechy, ziarna i nasiona (m.in. orzechy włoskie, brazylijskie, nasiona chia)
  • nabiał i jaja (w szczególności żółtko)
  • kiszonki (naturalne probiotyki)

 

W trosce o odporność warto zadbać również o odpowiednią ilość zdrowych tłuszczy w diecie. Prawidłowa podaż niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 ma kluczowe znaczenie dla funkcjonowania układu immunologicznego. Ich niedobór skutkuje zauważalnym osłabieniem odporności organizmu, co wiąże się ze znacznym zwiększeniem podatności na infekcje oraz stany zapalne. Według badań przeprowadzonych przez naukowców Uniwersytetu Maryland, kwasy omega-3 w bardzo dużym stopniu przyczyniają się do redukcji stanów zapalnych oraz innych objawów chorobowych.

 

Są sytuacje, w których – mimo iż zadbaliśmy o prawidłowy jadłospis – w naszej diecie znajduje się wciąż za mało źródeł kwasów omega-3. Warto wówczas rozważyć suplementację. Rubinowy olej, który znajdziesz w preparacie CalanOil, zawiera nie tylko właściwą dzienną dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych, ale także dodatkowe składniki, które poszerzają spektrum jego działania, jednocześnie je wzmacniając. Więcej informacji znajdziesz na www.calanoil.pl.

 

Bibliografia

 

Materac E., Marczyński Z., Bodek K.H., Rola kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w organizmie człowieka, BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. –  XLVI, 2013, 2, s. 225 – 233

 

Marciniak-Łukasiak K., Rola i znaczenie kwasów tłuszczowych omega-3, ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 6 (79), 24 – 35