Odpowiednio zaprojektowana dieta nie tylko dostarcza naszemu organizmowi wszelkich niezbędnych makro- i mikroelementów. Pomaga również zapobiegać rozwojowi wielu schorzeń. Jak to wygląda w przypadku choroby Alzheimera i jaką rolę odgrywają tu kwasy tłuszczowe omega-3?
Czym jest choroba Alzheimera?
Na wstępie – krótkie przypomnienie, czym charakteryzuje się schorzenie, o którym mowa w tytule artykułu. Choroba Alzheimera to choroba neurodegeneracyjna. W trakcie jej przebiegu u chorego obserwuje się stopniowy zanik komórek nerwowych, co skutkuje m.in. postępującym i pogłębiającym się stanem otępienia.
Początki choroby mogą przebiegać bezobjawowo, co sprawia, że pojawia się niemal niezauważalnie. W kolejnych etapach chory jednak zaczyna odczuwać coraz większą utratę komfortu życia codziennego.
Objawy choroby Alzheimera
Jak już wspomnieliśmy, wczesne stadium choroby może przebiegać niemalże bezobjawowo. Gdy jednak procesy neurodegradacyjne zaczynają postępować – chory obserwuje u siebie stopniowo:
- pogorszenie pamięci,
- utratę zdolności poznawczych,
- uczucie dezorientacji – również w znajomym otoczeniu,
- wahania nastroju – najczęściej nieuzasadnione wybuchy gniewu,
- gubienie różnych przedmiotów codziennego użytku,
- zaniedbywanie swojego wyglądu oraz higieny osobistej,
- postępująca niewyraźna mowa oraz problem z doborem słów,
- coraz większe zapotrzebowanie na pomoc przy codziennych czynnościach.
Dlaczego chorujemy – i czy można temu zapobiec?
Co ciekawe – a równocześnie przerażające – choroba Alzheimera objawia się nie tylko w podeszłym wieku, ale także u młodych ludzi – nawet u dwudziestolatków! Przyczyny jej powstawania nie zostały jeszcze do końca poznane. Przypuszcza się, że jej występowanie może być uwarunkowane genetycznie – w szczególności, jeśli schorzenie zdiagnozowano u krewnych pierwszego stopnia.
Najważniejsza jest samoobserwacja oraz uważność na potencjalne objawy – w szczególności, jeśli znajdujemy się w grupie podwyższonego ryzyka. Warto wówczas zgłosić się do lekarza w celu wykonania testu genetycznego, który wykluczy bądź potwierdzi nasze obawy.
Równocześnie warto zadbać o zmianę naszych niezdrowych przyzwyczajeń, które – w przypadku zagrożenia zachorowaniem – mogą znacznie przyspieszyć rozwój choroby. Kluczem do sukcesu będzie w tym przypadku wyeliminowanie nałogów (szczególnie palenia tytoniu oraz picia alkoholu), wdrożenia zdrowej, zbilansowanej diety oraz aktywności fizycznej. Znakomitym pomysłem jest również zwiększenie stymulacji naszego mózgu poprzez codzienne rozwiązywanie zmuszających do myślenia zagadek i rebusów, krzyżówek, sudoku, a także regularne czytanie książek. Pomysłem wartym rozważenia są również suplementy na pamięć i koncentrację.
Choroba Alzheimera a dieta
Jak wspomnieliśmy, nieodłącznym elementem strategii służącej znakomicie zarówno osobom, u których już zdiagnozowano chorobę Alzheimera, jak również u tych, które pragną jej skutecznie zapobiegać – jest stosowanie zdrowej, zbilansowanej diety.
Jak taka dieta powinna wyglądać? Na początku warto uświadomić sobie, że w przypadku tego schorzenia podstawowym działaniem będzie wspieranie i ochrona mózgu. Takie też cele powinniśmy sobie wyznaczyć projektując odpowiedni jadłospis.
W naszym jadłospisie powinniśmy zadbać o odpowiednie proporcje wszystkich składników odżywczych. Ponieważ jest to ustalane indywidualnie, w zależności od takich parametrów, jak wiek, płeć, czy aktualny stan zdrowia – warto skonsultować się z dietetykiem.
Są jednak decyzje, które możemy podejmować sami na co dzień – takie, jak wybór źródeł składników i substancji służących naszemu zdrowiu jak najlepiej. Jedną z nich jest grupa wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności zaś omega-3. Dlaczego?
Kwasy omega-3 a choroba Alzheimera
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe to substancje pełniące wiele ogromnie istotnych funkcji w organizmie człowieka. Należy do nich zaliczyć rolę budulca osłonek mielinowych komórek nerwowych. Kwasy omega-3 to naturalne wsparcie Twojego mózgu. Szczególnie istotny jest kwas dokozaheksaenowy (DHA), który stanowi prawie połowę wszystkich kwasów tłuszczowych występujących w tkankach ośrodkowego układu nerwowego.
Kwas DHA odgrywa bardzo istotną rolę w tworzeniu połączeń nerwowych pomiędzy synapsami. Co więcej, prawidłowa podaż DHA przyczynia się do zwiększenia poziomu tzw. białka BDNF odpowiedzialnego za prawidłowe funkcjonowanie neuronów. Badania wykazały również, że kwas dokozaheksaenowy wspomaga redukcję ilości białka zwanego β-amyloidem, który tworzy w mózgu złogi zaburzające prawidłową pracę neuronów. To pośrednio przyczynia się do ich obumierania, co daje typowy w przebiegu choroby Alzheimera obraz uszkodzeń mózgu, włączając w to zmniejszenie się jego masy.
Badania naukowe potwierdzają również deficyt kwasu DHA w komórkach hipokampa – obszaru mózgu, który łączony jest z pamięcią oraz funkcjami poznawczymi. Przeprowadzono również liczne badania kliniczne, które wskazują związek pomiędzy suplementacją kwasu dokozaheksaenowego a licznymi korzyściami zdrowotnymi wśród pacjentów, u których zdiagnozowano początkowe stadium choroby Alzheimera. Choć badania te wymagają kontynuacji – już teraz nie da się ignorować pozytywnego wpływu kwasów omega-3 na spowolnienie postępu choroby.
Chociażby z tego powodu warto wzbogacić swoją dietę w wartościowe źródła omega-3 lub zdecydować się na ich suplementację. Preparat CalanOil® w swej codziennej porcji (3 kapsułki) zawiera dokładnie wyliczoną ilość kwasów tłuszczowych, aby móc efektywnie wspierać naszą codzienną troskę o zdrowie.
Bibliografia:
Lebbadi M., Julien C., Phivilay A., et al., Endogenous Conversion of Omega-6 into Omega-3 Fatty Acids Improves Neuropathology in an Animal Model of Alzheimer’s Disease, Journal of Alzheimer’s Disease, vol. 27, no. 4, pp. 853-869, 2011
Hjorth E., Zhu M., Toro V.C., et al., Omega-3 Fatty Acids Enhance Phagocytosis of Alzheimer’s Disease-Related Amyloid-β42 by Human Microglia and Decrease Inflammatory Markers, Journal of Alzheimer’s Disease, vol. 35, no. 4, pp. 697-713, 2013
Fotuhi M., Mohassel P., Yaffe K., Fish consumption, long-chain omega-3 fatty acids and risk of cognitive decline or Alzheimer disease: a complex association, Nat Rev Neurol 5, 140–152 (2009), DOI: 10.1038/ncpneuro1044
Belkouch M., Hachem M., Elgot A., et al., The pleiotropic effects of omega-3 docosahexaenoic acid on the hallmarks of Alzheimer’s disease, The Journal of Nutritional Biochemistry, Volume 38, December 2016, Pages 1-11, DOI: 10.1016/j.jnutbio.2016.03.002
Lim P.G., Calon F., Morihara T., et al., A Diet Enriched with the Omega-3 Fatty Acid Docosahexaenoic Acid Reduces Amyloid Burden in an Aged Alzheimer Mouse Model, Journal of Neuroscience 23, March 2005, 25 (12) 3032-3040; DOI: 10.1523/JNEUROSCI.4225-04.2005
Freund-Levi Y., Basun H., Cederholm T., et al., Omega-3 supplementation in mild to moderate Alzheimer’s disease: effects on neuropsychiatric symptoms, Geriatric Psychiatry, Volume 23, Issue 2, 161-169, DOI: 10.1002/gps.1857
Cole G.M., Lim G.P., Yang F., et al., Prevention of Alzheimer’s disease: Omega-3 fatty acid and phenolic anti-oxidant interventions, Neurobiology of Aging, Volume 26, Issue 1, Supplement, December 2005, 133-136, DOI: 10.1016/j.neurobiolaging.2005.09.005
fot. Vlada Karpovich / www.pexels.com
CalanOil © 2023