Dwie różne substancje, choć łączy je wiele – nie tylko trójka w nazwie. Obie są niezwykle ważnym elementem dobrze zbilansowanej diety. Kiedy dbasz o odpowiednią ich podaż, uzyskujesz najlepsze efekty. W jaki sposób ze sobą współdziałają?
Omega-3 i witamina D3 – co je łączy?
Doskonale wiemy, jak wiele dobrodziejstw zapewnia dbałość o zdrowy jadłospis, który dostarczy wszelkich niezbędnych wartości odżywczych. Warto zainspirować się choćby stylem żywienia powszechnym w strefie klimatu śródziemnomorskiego, gdzie obfitość ryb i owoców morza zapewnia wystarczającą ilość cennych składników. Najważniejszymi spośród nich są kwasy omega 3, a także cholekalcyferol – czyli rozpuszczalna w tłuszczach witamina D3.
Warto zadbać o odpowiednią podaż obu substancji równocześnie – umożliwimy wówczas znacznie lepsze wchłanianie witaminy D3, która w towarzystwie nienasyconych kwasów tłuszczowych rozwinie pełen wachlarz swoich właściwości, zaś organizm wykorzysta je w maksymalnym stopniu.
Jaki wpływ na zdrowie mają omega-3 i D3?
W przypadku obydwu substancji, dostarczanie wystarczającej ich ilości wraz z pożywieniem może stanowić wyzwanie, dlatego często obserwujemy niedobór zarówno jednej, jak i drugiej. Z tego powodu lekarze często zalecają ich suplementację. Co więcej, najlepsze efekty zaobserwujemy stosując je równolegle. Podobnie, jak nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, witamina D3 wykazuje szereg właściwości, które korzystnie wpływają m.in. na:
- Odporność organizmu
- Układ kostny
- Serce i krążenie
- Układ nerwowy i hormonalny
Ponieważ witamina D3 jest wytwarzana w naszym ciele z cholesterolu pod wpływem bezpośredniego działania promieniowania słonecznego na skórę – gdy mamy możliwość ekspozycji na słońce, 20 minut dziennie w zupełności wystarcza. Jesienią i zimą natomiast, szczególnie wskazana jest suplementacja – zwłaszcza wtedy, gdy dieta nie dostarcza zalecanej dawki dobowej (2000 j.m. dla zdrowych osób dorosłych).
Cholekalcyferol wykazuje nie tylko właściwości wzmacniające odporność – co w szczególności w dobie pandemii COVID-19 jest nadzwyczaj cenne – ale także wpływa na metabolizm tkanki kostnej, przeciwdziała próchnicy, korzystnie wpływa na pracę serca oraz wielu innych narządów. Naukowcy podkreślają również rolę witaminy D3 w profilaktyce i leczeniu nowotworów. Na tym jednak nie koniec jej zalet.
Kwasy omega-3 i witamina D3 a depresja
Badania dowodzą, że niedobór nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 może zauważalnie wpływać na pogorszenie samopoczucia, a nawet przyczynić się do wystąpienia chorób takich jak depresja. Jest to spowodowane faktem, że substancje te są neuroprotektorami. Choć dokładna rola omega-3 w leczeniu zdiagnozowanej depresji nie została jeszcze dokładnie ustalona, wielu naukowców już teraz zaleca suplementację omega-3 i omega-6 jako metodę wspomagającą proces zdrowienia. A co w przypadku D3? Badania wykazują, że niedobór tej witaminy może zauważalnie pogorszyć stan chorego. Wśród objawów niedoboru znajdują się m.in.:
- problemy z koncentracją
- uczucie senności w ciągu dnia
- bóle i zawroty głowy
- zaburzenia pamięci
- poczucie ciągłego zmęczenia
W przypadku osób cierpiących na depresję, każdy z tych objawów może znacząco pogłębić złe samopoczucie, dlatego warto pamiętać o regularnej suplementacji.
Witamina D3 i kwasy omega-3 dla seniorów
Osoby w podeszłym wieku stoją w obliczu wyzwania, aby jak najdłużej zachować dobre zdrowie i kondycję fizyczną oraz umysłową. W roku 2012 ruszył projekt DO-HEALTH prowadzony przez geriatrę – prof. Heike Bischoff-Ferrari, mający na celu zweryfikowanie, czy wprowadzenie w życie trzech prostych strategii wpłynie na poprawę jakości życia seniorów.
Badano strategie polegające na
- odpowiedniej podaży witaminy D3
- suplementacji omega-3
- wprowadzeniu codziennych ćwiczeń fizycznych
W projekcie wzięły udział zdrowe osoby powyżej 70. roku życia. Wyniki badania opublikowane w naukowym periodyku „Journal of the American Medical Association” wykazały m.in.:
- spadek zakażeń górnych dróg oddechowych o 10%
- o 62% mniej zakażeń dróg moczowych
- obniżenie skurczowego ciśnienia krwi o 2,5 mmHg
Jak widać, równoczesna suplementacja kwasów omega-3 i witaminy D3 przy zastosowaniu aktywności fizycznej zauważalnie poprawia stan zdrowia seniorów. Korzystne działanie zaobserwują jednak osoby ze wszystkich grup wiekowych, niezależnie od stanu zdrowia.
Bibliografia
Szymański F.M., Bomba-Opoń D.A., Łęgosz P. i inni, Miejsce witaminy D w codziennej praktyce klinicznej — interdyscyplinarne stanowisko ekspertów. Forum Medycyny Rodzinnej 2015, tom 9, nr 6, 423–434
Wilczyńska A., Kwasy tłuszczowe w diecie człowieka a jego funkcjonowanie poznawcze i emocjonalne. Neuropsychiatr. Neuropsychol. 2012; 7 (1): 35–42
Stefanowski B., Antosik-Wójcińska A., Święcicki Ł., Wpływ niedoboru witaminy D3 na poziom nasilenia objawów depresyjnych. Przegląd aktualnych badań. Psychiatr. Pol. 2017; 51(3): 437–454
Bischoff-Ferrari H.A. et al JAMA. 2020;324(18):1855-1868
CalanOil © 2023