tekstowa część logotypu CalanOil

Kwasy omega 3 jak długo stosować?

Zastanawiając się nad pytaniem jak długo stosować kwasy omega-3 w postaci wybranego suplementu, warto sobie przypomnieć, w jaki sposób doszło do odkrycia ich działania i wpływu na nasze zdrowie. Pierwszy krok w tę stronę uczyniony został w 1923 roku, kiedy to dwaj amerykańscy naukowcy, George O. Burr i Herbert Evans zauważyli, że u szczurów z niedoborem nienasyconych kwasów tłuszczowych pojawiają się objawy wielu chorób.

Kwasy omega-3, a badania

Przełomem jednak, który szczególnie znacząco wpłynął na postrzeganie obecności kwasów omega-3 w diecie nastąpił w wyniku obserwacji terenowych. Przypomnijmy te fakty. W latach 70. ubiegłego wieku duńscy epidemiolodzy odnotowali u Inuitów zamieszkujących Grenlandię znacznie niższy wskaźnik niż powszechnie zapadalności na chorobę wieńcową. Ich dieta od zawsze bogata była w znane źródła kwasów omega-3: ryby, tran z wieloryba czy foki. Co ciekawe u Inuitów, którzy przenieśli się i zamieszkali w Danii, zauważono te same przypadłości zdrowotne, jak u autochtonów. Do tych badań w kolejnych latach doszły kolejne, przeprowadzone w Japonii i na Krecie. Miejscach, w których ryby i owoce morza są stałym elementem diety. Zwieńczeniem badań wielu naukowców było przyznanie w 1982 roku nagrody Nobla Bengtowi Samuelssonowi, Sune K. Bergströmowi oraz Johnowi Vane za udowodnienie wpływu obecności w organizmie eikozanoidów, związków obecnych w kwasach omega-3, jakie mają na zdrowie.

Dieta bogata w kwasy omega-3, a nasze zdrowie

Przypomnijmy, że kwasów omega-3 nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, dlatego musimy je sami dostarczać pamiętając przy tym, by zachować równowagę pomiędzy nimi, a kwasami omega-6, których przewaga w diecie po prostu szkodzi. Źródłem tych pierwszych są, m.in algi, ryby morskie, owoce morza, kawior, a także w pewnym zakresie: niektóre oleje roślinne (w tym przede wszystkim oliwa z oliwek) oraz orzechy włoskie, nasiona chia czy tofu. To jednak dary morza są tym nieodzownym źródłem, którego w naszej diecie zabraknąć nie może. A co, jeśli nie mieszkamy na Grenlandii, tylko w Polsce? Kraju, który po pierwsze nie celebruje w diecie ryb, a nawet jeśli to gdzie dostęp do tych czystych, niehodowlanych, których mięso nie zawiera substancji toksycznych jest niezwykle utrudniony? Wówczas do naszej diety musi zostać dodany suplement diety, ale ten o udowodnionej skuteczności i wytwarzany w taki sposób, by był źródłem wyłącznie wysokiej jakości kwasów omega-3. Nieprzetworzonych i faktycznie wzbogacających dietę w odpowiednią dawkę nienasyconych kwasów tłuszczowych. Więcej informacji na temat dostępnych na rynku suplementów z kwasami omega-3 znajdziecie w artykule Źródła kwasów omega-3, które są najlepsze?

Odporność na miarę widłonoga

CalanOil to nowy suplement na polskim rynku wyróżniający się pięknym, rubinowym kolorem. Ma go dzięki widłonogowi, z którego pozyskiwany jest cenny olej. Ten drobny skorupiak, którego łacińska nazwa brzmi Calanus finmarchicus ma swoje siedliska w wodach wysokich szerokości geograficznych, m.in. Morzu Norweskim jest niezwykle odporny na arktyczne warunki tam panujące. Żywiąc się algami jest szczególnie bogatym źródłem kwasów omega-3. Pełni też nieocenioną rolę stanowiąc podstawę całego ekosystemu wymienionego morza. Obecność wytwarzanego z widłonoga oleju wprowadza do naszej diety odpowiednią dawkę kwasów omega-3 i ułatwia zachowanie balansu w stosunku do znacznie powszechniej występujących w naszej diecie kwasów omega-6. Tym samym zyskujemy większą odporność, którą dzieli się z nami ten mały skorupiak. Ale nie tylko, bo dostajemy również cenną broń w walce z wieloma chorobami cywilizacyjnymi i trzymamy w ryzach naszą wagę. Działanie CalanOil bowiem skutecznie jej przeciwdziała poprzez zauważalną już po miesiącu stosowania poprawę metabolizmu. I ogólnego samopoczucia, ponieważ mamy wrażenie, że zyskaliśmy nową energię i świeżość umysłu. A jakie są nasze wskazania odnośnie czasu jego przyjmowania?

Jak długo stosować kwasy omega-3?

Odpowiedź znajdziemy wracając do obserwacji terenowych duńskich epidemiologów. Kiedy tylko Inuici opuszczali Grenlandię i przechodzili na dietę lokalną, duńską, dopadały ich te same dolegliwości i choroby, co mieszkańców kontynentu europejskiego. Kiedy więc tylko nasza dieta ubożeje w kwasy omega-3, pozbywamy się bariery chroniącej nas przed schorzeniami serca i układu krwionośnego. Osłabieniu ulega ogólna odporność i tracimy wsparcie dla prawidłowego metabolizmu. Nie pomaga również budować siły i efektywności układu nerwowego. A biorąc pod uwagę, że współcześnie bardzo długo pozostajemy aktywni zawodowo – jest to równie istotny aspekt. Odpowiedź więc nasuwa się sama. Kwasów omega-3 nie wprowadzamy do naszej diety sezonowo, nie uzupełniamy nimi niedoborów w taki sposób, jak np. witamin, których mniejsza obecność w żywności jesienią i zimą sugeruje dodatkową suplementację. CalanOil bierzmy przez cały rok. Bo przecież zawsze, a nie tylko okazjonalnie, chcemy czuć się dobrze, jasno myśleć i dbać o swoją kondycję. A biorąc pod uwagę obecne zagrożenia pandemiczne, zyskać na stałe skuteczną barierę ochronną. Same plusy!

Logotyp Arctic Marine Health Products
tekstowa część logotypu CalanOil
element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023

element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023