Dieta peskatariańska – co to takiego?

Jeśli nie lubimy lub nie chcemy jeść mięsa, być może skłaniamy się ku przejściu na dietę wegańską lub wegetariańską. Jeżeli jednak nie chcemy wykluczać z naszego jadłospisu ryb – warto rozważyć dietę peskatariańską. Co to takiego? Słowo pesca w języku łacińskim oznacza po prostu rybę, a zatem peskatarianizm to odmiana wegetarianizmu, w której dopuszcza się spożywanie ryb.  O tym, czym właściwie jest dieta peskatariańska, opowiemy w poniższym artykule. 

Dieta peskatariańska a inne diety 

O samym wegetarianizmie i weganizmie mówi się szeroko w zasadzie dopiero od kilkunastu lat. Wcześniej pojęcia te były rzadko słyszane i stosowane – z wyjątkiem kręgu osób stosujących wykluczanie pewnych grup produktów spożywczych. Dziś jednak zarówno diet, jak i ich rozmaitych wariantów, znamy już bardzo wiele. I tak oto:

  • jeśli nie spożywamy mięsa i ryb, jesteśmy na diecie wegetariańskiej.
  • Dieta wegańska wyklucza wszelkie produkty pochodzenia zwierzęcego (np. nabiał, kawior).
  • Dieta ovo-wegetariańska zezwala na spożywanie jaj.
  • Dieta lakto-wegetariańska zaś – nabiału.
  • Jeśli nie chcemy jeść mięsa i ryb, lubimy zaś jajka, mleko, sery itd. – efektywnie będziemy na diecie lakto-ovo-wegetariańskiej.
  • Dieta peskatariańska dopuszcza jedzenie ryb przy jednoczesnej rezygnacji z mięs.
  • Fleksitarianizm to nieco bardziej elastyczna odmiana modelu żywienia, zachowująca jednak całkowite wykluczenie mięsa.

Geneza diety peskatariańskiej

Skąd wziął się pomysł na dietę peskatariańską? Powstała ona w odpowiedzi na dylematy pojawiające się w głowach osób chcących przejść na dietę wegetariańską lub wegańską. Zwykle najważniejszym argumentem są względy etyczne – pozyskiwanie mięsa zawsze łączy się z odebraniem zwierzęciu życia. Do tego wiele osób zauważa, że współczesna, przemysłowa produkcja mięsa i jego wyrobów bardzo często oznacza cierpienie zwierząt na ogromną, przemysłową właśnie skalę. Może oczywiście zdarzyć się, że mięso białe lub czerwone wybitnie nie służy naszemu zdrowiu lub po prostu nam nie smakuje. Jednocześnie nie czujemy potrzeby rezygnowania z jedzenia ryb, których spożywanie jest wykluczone w dietach wegańskiej i wegetariańskiej. Dlatego tych właśnie osób jest dieta peskatariańska, w której miejsce znajduje spożycie ryb oraz owoców morza. 

Innym wytłumaczeniem tego, jak powstała dieta peskatariańska jest fakt, iż spożywanie mięsa zwierząt lądowych jest zakazane przez pewne kultury i religie. Natomiast nie jest to absolutnie równoznaczne z tym, iż z ryb również należy zrezygnować.

Zalety diety peskatariańskiej

Gdy wykluczenie mięsa z naszej diety obejmuje rezygnacji z ryb i owoców morza – w naszej diecie pozostaje wiele źródeł bardzo potrzebnych naszemu organizmowi składników odżywczych. Mowa tutaj w szczególności o nienasyconych kwasach tłuszczowych (NNKT), które w naturalny sposób możemy czerpać również z roślin oraz olejów roślinnych, jednak występująca w nich forma tych kwasów jest znacznie gorzej przyswajalna w porównaniu do NNKT z tłustych ryb, kawioru, krewetek, czy też innych morskich organizmów.

Z tego powodu można pokusić się o stwierdzenie, że główną zaletą diety peskatariańskiej jest fakt, iż w naszym jadłospisie obecne są źródła kwasów omega-3 oraz wysokiej jakości i przyswajalności białko, co daje jej pod tym względem przewagę nad dietą stricte wegetariańską czy wegańską. 

Długofalową zaletą diety dopuszczającej spożywanie ryb będą również korzyści zdrowotne, m.in.: 

  • unormowanie ciśnienia tętniczego krwi,
  • zmniejszenie ryzyka miażdżycy i chorób układu krążenia,
  • zminimalizowanie ryzyka zawału serca i udaru mózgu,
  • ogólną poprawę samopoczucia,
  • lepszą pamięć i koncentrację,
  • większą odporność organizmu,
  • a także wiele, wiele innych korzyści, które długo by wymieniać!

Dieta bogata w kwasy omega-3 powinna jednak obfitować wyłącznie w wysokojakościowe produkty – w kolejnym akapicie opowiemy, dlaczego! 

Suplementacja na diecie peskatariańskiej – czy jest potrzebna?

Odpowiedź na to pytanie będzie uzależniona od tego, jak wygląda nasz codzienny jadłospis w rzeczywistości. Ponieważ dieta peskatariańska dopuszcza spożywanie ryb i owoców morza, jednak – oczywiście – o ich ilości decydujemy już my sami, może się okazać, że cennych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3 spożywamy zdecydowanie zbyt mało.

Problem może stanowić również fakt iż ryby morskie, jakie kupujemy w sklepach spożywczych, mogą zawierać zanieczyszczenia środowiskowe, metale ciężkie, czy też mikroplastik. Szczególnie dotyczy to ryb, których dokładnego pochodzenia nie jesteśmy w stanie sprawdzić. 

Niezależnie od tego, co jest przyczyną faktu, iż nie dostarczamy naszemu organizmowi wystarczającej porcji kwasów tłuszczowych omega-3 każdego dnia – warto rozważyć dodatkową suplementację.

Szczególnie wartym polecenia źródłem NNKT jest olej morski pozyskiwany z widłonogów arktycznych (Calanus finmarchicus). Esencję z tych niewielkich skorupiaków znajdziemy w suplemencie CalanOil®.

Warto sięgnąć po naturalny sposób na odpowiednią podaż kwasów omega-3 oraz zachęcać naszych najbliższych do codziennej suplementacji. Preparat nadaje się bowiem znakomicie dla każdego, niezależnie od wieku oraz stylu życia. Wyjątek stanowią jedynie osoby przestrzegające rygorystycznych diet wykluczających produkty pochodzenia zwierzęcego ze względu na to, iż olej morski z widłonogów nie jest produktem wegańskim.

 

Bibliografia:

Von Lossonczy T. O., Ruiter A., Bronsgeest-Schoute H. C., Van Gent C. M., Hermus R. J. J., The effect of a fish diet on serum lipids in healthy human subjects, The American journal of clinical nutrition, 31(8), 1340-1346

Weichselbaum E., Coe S., Buttriss J., Stanner S., Fish in the diet: A review, Nutrition Bulletin, 2013, 38(2), 128-177

Wozniak H., Larpin C., de Mestral C., Guessous I., Reny J. L., Stringhini S., Vegetarian, pescatarian and flexitarian diets: sociodemographic determinants and association with cardiovascular risk factors in a Swiss urban population, British Journal of Nutrition, 2020, 124(8), 844-852

Mahase E., Vegetarian and pescatarian diets are linked to lower risk of ischaemic heart disease, study finds, 2019

O’Malley K., Willits-Smith A., Aranda R., Heller M., Rose D., Vegan vs Paleo: Carbon Footprints and Diet Quality of 5 Popular Eating Patterns as Reported by US Consumers, Current Developments in Nutrition, 2019, 3 (Supplement 1), nzz047-P03

Carey R., Chesterman K., Menkhorst J., Metz M., Vicentini I., Switch to Pescetarian: A Sustainable Option, 2018

Weller M., Vegetarian diets and cancer risk, BMC Medicine, 2022, 20(1), 1-2

Van Doormaal P. T., Warendorf J. K., Visser N. A., De Vries J. H., Notermans N. C., Vrancken A. F., Vegetarians, Pescatarians and Flexitarians with Adequate Vitamin B12 Levels Have No Increased Risk of Polyneuropathy, Journal of Neuromuscular Diseases, 2022 (Preprint), 1-6

Milfont T. L., Satherley N., Osborne D., Wilson M. S., Sibley C. G., To meat, or not to meat: A longitudinal investigation of transitioning to and from plant-based diets, Appetite, 2021, 166, 105584

Sengul P., Journal of Neurology and Neuroscience, World, 2020