tekstowa część logotypu CalanOil

Tran, olej z widłonoga czy z wątroby rekina – co wybrać?

Na rynku dostępnych jest wiele produktów, które w swoim składzie oferują kwasy omega-3. O ich dobroczynnym wpływie na ludzki organizm mówią nie tylko naukowcy, ale także wszyscy, którzy regularnie wzbogacają dietę o te niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. 

Jednak, sięgając po suplementy diety często stajemy przed dylematem, który z nich wybrać. Zdecydowanie najkorzystniej będzie postawić na rewolucyjny olej z widłonoga! Dlaczego?

Kwasy omega-3 w suplementach diety

Do najpopularniejszych suplementów diety zawierających w swoim składzie kwasy omega-3 należą tran, olej z wątroby rekina oraz niedawne odkrycie, czyli olej z widłonoga.

TRAN – oczyszczony olej z wątroby dorsza lub innych ryb z rodziny dorszowatych. W swoim składzie, oprócz kwasów EPA i DHA ma również witaminy A i D.

OLEJ Z WĄTROBY REKINA – oczyszczony olej pozyskiwany z różnych gatunków rekinów głębinowych, głównie z rekina tasmańskiego i grenlandzkiego. W swoim składzie posiada m.in. skwalen i witaminy A i D. 

OLEJ Z WIDŁONOGA – naturalny olej pozyskiwany z maleńkiego widłonoga arktycznego. Suplement w swoim składzie zawiera m.in. astaksantynę, polikozanol, kwas stearydynowy i cetoleinowy.

KONCENTRATY DHA/EPA osobna kategoria produktów zawierających ilości EPA i DHA wielokrotnie wyższe od tych, które zawarte są w pozostałych typach suplementów omega-3. Jednak, z uwagi na to, że proces ich produkcji jest skomplikowany i wymaga chemicznej modyfikacji kwasów tłuszczowych to nie są one uznawane za produkt naturalny, są produktem półsyntetycznym.

Na co zwrócić uwagę wybierając suplement diety?

Wybierając suplement diety bogaty w kwasy omega-3 należy zwrócić uwagę na kilka aspektów:

  1. Skład suplementu – oprócz kwasów omega-3 w składzie poszczególnych produktów znajdziemy jeszcze inne, ważne dla zdrowia substancje. Warto zwrócić na nie uwagę i sięgnąć po ten suplement, którego regularne przyjmowanie przyniesie najwięcej korzyści. Ważne też, aby lista składników była krótka.
  2. Stężenie poszczególnych substancji – mimo, że wszystkie wymienione wyżej produkty posiadają w swoim składzie kwasy omega-3 to wszędzie mogą one występować w innym stężeniu. Warto też zwrócić uwagę, czy dany produkt posiada w swoim składzie zarówno EPA jak i DHA. Pamiętajmy jednak, że wyższa ilość tych kwasów tłuszczowych wcale nie oznacza, że dany produkt jest lepszy od innych! 
  3. Źródła pozyskiwania substancji – bardzo ważne jest, aby kwasy omega-3 i inne składniki zawarte w suplemencie pochodziły ze sprawdzonych, naturalnych źródeł wysokiej jakości.

Który suplement diety wybrać? Tran, olej z widłonoga czy z wątroby rekina?

Sięgając po odpowiednią suplementację kwasów omega-3 należy zwrócić szczególną uwagę na rewolucyjny olej z widłonoga. Dlaczego ma on przewagę nad innymi produktami tego typu?

  • Zarówno tran jak i olej z wątroby rekina produkowane z wątroby, w której akumulowane są metale ciężkie i toksyny środowiskowe. Aby taki olej był bezpieczny do spożycia, konieczne jest jego skomplikowane oczyszczenie, w czasie którego stosowana jest m.in. wysoka temperatura. Ta z kolei przyspiesza utlenianie i rozkład zawartych w nim składników. Również produkcja koncentratów EPA/DHA wymaga chemicznej modyfikacji kwasów tłuszczowych do formy estrów etylowych. Jest to forma bardzo podatna na utlenianie, nie występująca naturalnie w przyrodzie, która jest dodatkowo gorzej przyswajalna przez nasz organizm niż naturalny olej rybny. Natomiast olej z widłonoga jest jedną z najczystszych, naturalnych postaci kwasów omega-3 dostępnych na rynku.

 

  • Olej z widłonoga to zupełna nowość na polskim rynku. Powstaje przy zastosowaniu specjalnie w tym celu zaprojektowanego i zastrzeżonego procesu produkcyjnego. Dzięki temu że olej nie jest rafinowany, oczyszczany czy zagęszczany to nie traci żadnych cennych składników odżywczych zawartych w widłonogach, na których oparty jest cały ekosystem morski Arktyki. Jest on jednocześnie cenny zródłem substancji odżywczych dla człowieka, co potwierdzono w badaniach klinicznych. Klasyczne źródło kwasów omega-3, czyli tran zaczęto podawać większości populacji w latach 60. ubiegłego wieku i od tamtej pory jego formuła niewiele się zmieniła. A zarówno nasza wiedza o składnikach odżywczyh, jak również technologia ich pozyskiwania idą do przodu i warto to zauważyć w kontekście własnego zdrowia. Kwasy omega-3 zawarte w oleju z widłonoga CalanOil® dostępne są w nowej formie estrów woskowych co sprawia, że są one lepiej przyswajalne przez organizm niż kwasy omega-3 zawarte w innych preparatach.

 

  • Tran nie zawsze mogą przyjmować kobiety w ciąży. Wszystko dlatego, że w składzie zawiera on witaminę A. I o ile witamina ta jest ważna dla zdrowia, o tyle jej zbyt duże stężenie może się okazać niebezpieczne. Koncentraty EPA/DHA w postaci estrów etylowych z uwagi na brak badań ich długotrwałego stosowania w ogóle nie powinny być zalecane tej grupie odbiorców. Natomiast olej z widłonoga może (a nawet powinien) być suplementowany przez ciężarne

 

  • Olej z widłonoga CalanOil® można bez przeszkód łączyć z innymi suplementami diety i lekami. Tranu z kolei nie powinny przyjmować osoby biorące leki przeciwzakrzepowe oraz przyjmujące inne suplementy posiadające w swoim składzie witaminy A i D.

 

  • Olej z wątroby rekina zawiera najmniejsze stężenie kwasów omega-3 wśród wszystkich wymienionych tu suplementów. Rekiny są długowieczne, a ich wątroby muszą oczyszczać organizm przez kilkadziesiąt lat, co prowadzi do tego, że akumulują niebezpieczne dla nas ilości metali ciężkich i toksyn środowiskowych. Warto mieć świadomość tego, że surowy, nieprzetworzony olej z wątroby rekina jest dla nas po prostu toksyczny. Jednocześnie pozyskiwanie tego oleju niesie ze sobą ogromne koszty ekologiczne, skutkujące śmiercią milionów rekinów każdego roku. Rekiny są głównymi drapieżnikami w morskich sieciach pokarmowych, a regularne trzebienie ich populacji przyczynia się do destabilizacji wielu ekosystemów morskich.

 

  • Pozyskiwanie oleju z widłonoga CalanOil® nie zaburza naturalnej równowagi środowiska. Pochodzi on bowiem z maleńkiego widłonoga arktycznego, reprezentowanego przez miliony osobników, mogących w ekspresowym tempie odbudować praktycznie całą populację. To sprawia, że źródło CalanOil® jest niewyczerpane. Inaczej jest w przypadku tranu pochodzącego z ryb dorszowatych oraz oleju z wątroby rekina. Pozyskiwanie kwasów z tych źródeł wpływa na bioróżnorodność środowiska. Czytaj też: Dbając o środowisko, dbasz o siebie – CalanOil

 

  • Olej z widłonoga zawiera najmniej metali ciężkich występujących w morzach i oceanach niż inne preparaty kwasów omega-3. Dlaczego? Tu znów bohaterem jest widłonóg arktyczny, który ze względu na swój jednoroczny cykl życia nie jest w stanie zakumulować tylu toksyn ile inne, żyjące dłużej ryby.

Kwasy omega-3 – suplementacja jest ważna!

Kwasy omega-3 są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania całego naszego organizmu. Ze względu na to, że ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie ich wytworzyć, konieczne jest dostarczanie ich z zewnątrz. 

Jak wykazały badania: w diecie Polaków znajduje się zbyt mało tłustych ryb (takich jak makrela, łosoś, śledź czy dorsz), które są głównymi źródłami omega-3, dlatego konieczna jest ich regularna suplementacja.

Dobór produktu jest równie ważny co sam fakt jego regularnego przyjmowania. Jeśli więc zdecydowałeś się na wzbogacenie swojej diety o suplement zawierający kwasy omega-3, wybierz CalanOil®!

Logotyp Arctic Marine Health Products
element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023

element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023