tekstowa część logotypu CalanOil

Podwyższony cholesterol. Co jeść, aby obniżyć poziom złego cholesterolu?

Podwyższony cholesterol to sprawca wielu poważnych chorób, w tym miażdżycy – choroby cywilizacyjnej XXI wieku. Do jego powstawania prowadzi między innymi nieprawidłowa dieta, przesycona tłuszczami i przetworzoną żywnością. Sprawdź więc co jeść, aby obniżyć poziom złego cholesterolu i jak nie dopuścić do jego powstawania.

Czym jest cholesterol?

Cholesterol to organiczny związek chemiczny, lipid, którego pochodne wchodzą w skład większości komórek, tkanek oraz osocza krwi. Bierze udział w produkcji niektórych hormonów, a także w syntezie kwasów żółciowych. Jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowaniu organizmu, ale jego zbyt wysoki poziom może prowadzić do licznych chorób, w tym do zawału mięśnia sercowego i udaru.

Cholesterol całkowity dzieli się na dwie frakcje: LDL, określany jako “zły cholesterol” i HDL, określany mianem “dobrego cholesterolu”. To właśnie zbyt wysoki poziom LDL odpowiada za zwężenie światła naczyń krwionośnych, co z kolei utrudnia przepływ krwi oraz zmniejsza ilość krwi i tlenu. A stąd już tylko krok do wspomnianego wyżej udaru lub zawału serca.

Normy cholesterolu w organizmie

Cholesterol całkowity, zarówno ten dostarczany z pokarmem jak i ten produkowany w wątrobie, nie powinien być wyższy niż 200 mg/dl (miligramów na decylitr). Przy czym:

LDL – powinien być niższy niż 100 mg/dl

HDL – powinien być wyższy niż 45 mg/dl

Co wpływa na podniesienie poziomu złego cholesterolu w organizmie?

Wysoki cholesterol może być spowodowany uwarunkowaniami genetycznymi oraz czynnikami zewnętrznymi. Do tej drugiej grupy należą przede wszystkim niezdrowy styl życia (zła dieta, brak ruchu, używki), choroby współistniejące (np. cukrzyca, choroby tarczycy), a także przyjmowanie niektórych leków.

W obecnych czasach osoby zmagające się z podwyższonym poziomem złego cholesterolu lub też chcące mu zapobiec, powinny zwrócić szczególną uwagę przede wszystkim na prowadzony przez siebie styl życia. Nie da się ukryć, że w dobie wiecznego zapracowania, niedostatecznej ilości ruchu i wszechogarniającej przetworzonej żywności, utrzymanie dobrego zdrowia wymaga pracy i poświęceń. 

W pierwszej kolejności pamiętaj więc o odpowiedniej dawce ruchu – regularnie, nawet niezbyt intensywne ćwiczenia, spacer, jazda na rowerze lub rolkach – mogą czynić cuda. Po drugie: zwróć uwagę na to co jesz – im więcej pokarmów typu fast food tym większe ryzyko konieczności leczenia z powodu podwyższonego cholesterolu. 

Co jeść, aby obniżyć poziom złego cholesterolu w organizmie?

Szacuje się, że obecnie z podwyższonym poziomem złego cholesterolu mierzy się przynajmniej połowa Polaków – a oficjalnie statystyki z pewnością nie są pełne, ponieważ wiele osób przez długi czas może nie zdiagnozować u siebie takich problemów. 

Takie dane nie powinny jednak dziwić, bo, tak jak już podkreśliliśmy, na podwyższony poziom cholesterolu wpływają produkty, które codziennie lądują na naszych talerzach. Obecnie często są one kiepskiej jakości – przetworzona żywność, fast food, tłuszcze – to wszystko ma ogromny wpływ na późniejsze problemy z wysokim cholesterolem. 

Jeśli więc chcesz uniknąć hipercholesterolemii (podwyższony poziom cholesterolu) zadbaj o to, by Twoja codzienna dieta bogata była w świeże warzywa i owoce. Warto ograniczyć ilość zjadanego mięsa i jego przetworów, a jeśli już po nie sięgamy to lepiej wybrać chude mięso (kurczaka lub indyka) lub też zdecydować się na ryby (szczególnie tłuste ryby morskie, które z uwagi na zawartość kwasów omega 3 mogą pozytywnie wpływać na szereg funkcji organizmu). 

Zdecydowanie odradza się spożywanie czerwonego mięsa czy serów. Aby uzupełnić zapotrzebowanie organizmu na błonnik warto natomiast sięgnąć po nasiona roślin strączkowych, jak np. groch, bób, fasola czy ciecierzyca. Do tego orzechy oraz płatki owsiane.

Suplementy diety, które pomogą obniżyć cholesterol

W walce o prawidłowy poziom cholesterolu pomocne będą suplementy diety, które pomogą uzupełnić niedobory ważnych składników odżywczych. Te, z jednej strony mogą wpływać na obniżenie poziomu LDL, a z drugiej mogą zmniejszać negatywne skutki, które wywołuje (czytaj też: Jak dobrać suplementy do swoich potrzeb?)

Niezwykle ważne w tej kwestii są wspomniane wcześniej kwasy omega 3, które obniżają poziom LDL, a zwiększają poziom HDL. Do tego obniżają poziom trójglicerydów oraz wykazują działanie przeciwzapalne, co jest istotne w zwalczaniu wielu chorób. Dlatego zmagając się z wysokim cholesterolem warto sięgać po produkty bogate w kwasy omega 3 oraz uzupełnić dietę suplementami zawierającymi te kwasy, ponieważ dostarczenie ich z pożywienia na takim poziomie, jakiego potrzebuje organizm, może się okazać problematyczne.

Czytaj też: Od jakiego wieku można przyjmować kwasy omega 3? Czy mogą brać je dzieci? – CalanOil® – nowa generacja kwasów omega-3

Logotyp Arctic Marine Health Products
element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023

element graficzny stanowiący połączenie identyfikacji wizualnej marki CalanOil i fotografii krajobrazowej
Logotyp Arctic Marine Health Products

CalanOil © 2023

Na tej stronie używamy Cookies. Stosujemy się także do zapisów RODO. Czytaj więcej