Zdrowe odżywianie kluczem do zdrowego serca

XXI wiek stawia przed nami sporo wyzwań. Coraz większy stres, nieprawidłowe odżywianie, brak snu i aktywności fizycznej w znacznym stopniu odbijają się na naszym zdrowiu, a to prowadzi do problemów z układem krążenia, skutkujących często zawałem mięśnia sercowego.

Dlatego niezwykle istotne jest, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników odżywczych, minerałów i witamin, które będą korzystnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie.

Choroby układu krążenia plagą XXI wieku

Jak wskazują statystyki, choroby układu krążenia są jednymi z najczęstszych chorób dotykających Europejczyków. W Polsce odpowiadają za ponad 40% zgonów!

Mimo takich danych wciąż jest duży problem z dostępem do specjalistycznego leczenia. W związku z tym, aby uniknąć poważnych dolegliwości, każdy z nas sam powinien zadbać o swoje serce, stawiając na profilaktykę chorób układu krążenia, odpowiedni styl życia i częste badania. 

Dieta – pierwszy krok w kierunku zdrowego serca

Powszechnie wiadomo, że lepiej zapobiegać niż leczyć, dlatego warto stosować się do kilku podstawowych zasad, aby wzmocnić swoje serce i żyć długo i zdrowo.

To co jesz ma znaczenie! 

Odpowiednio zbilansowana dieta powinna być bogata w cenne dla zdrowia substancje odżywcze. Mowa tu o węglowodanach, białkach i tłuszczach, ale także o witaminach i minerałach potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. 

Substancje te powinny być dostarczane w zrównoważonych proporcjach zależnych od naszych potrzeb. Inaczej będzie wyglądała dieta sportowca, inaczej powinna się odżywiać kobieta w ciąży, a jeszcze inaczej dorastający nastolatek. 

Piramida Żywieniowa kluczem do sukcesu

W ustaleniu zdrowego jadłospisu pomocna będzie tzw. piramida żywieniowa określająca produkty, które powinny się znaleźć w codziennym menu oraz wskazująca optymalne normy ich spożycia. 

Więcej informacji na temat tego jak wygląda piramida żywieniowa oraz co powinno znaleźć się na naszych talerzach znajdziecie tutaj: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej | Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży (pzh.gov.pl)

Jedz i pij regularnie

Posiłki powinny być spożywane o stałych porach. Zaleca się, aby przerwy między nimi wynosiły od 3 do 4 godzin, co daje nam pięć posiłków dziennie:

  1. Śniadanie – najlepiej, aby zjeść je w godzinach między 6:00 a 10:00
  2. II śniadanie – od dwóch do czterech godzin po śniadaniu
  3. Obiad – do godziny 15:00
  4. Podwieczorek – od dwóch do czterech godzin po obiedzie
  5. Kolacja – między 17:00 a 21:00, najpóźniej dwie-trzy godziny przed snem

Niezwykle istotne jest również, aby odpowiednio nawadniać organizm. Normy żywienia dla populacji polskiej, ustalone na podstawie zaleceń ekspertów Panelu ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii Europejskiego Urzędu do spraw Bezpieczeństwa Żywności prezentują się następująco:

  • Dzieci (od roku do 9 lat) – 1250-1750 ml
  • Chłopcy (10-18 lat) – 2100 – 2500 ml
  • Dziewczęta (10-18 lat) – 1900 – 2000 ml
  • Mężczyźni (od 19 r.ż.) – 2500 ml
  • Kobiety (od 19 r.ż.) – 2000 ml

Czytaj więcej: Efektywne nawodnienie organizmu – podpowiadamy, jak to zrobić – CalanOil

Substancje odżywcze dla zdrowego serca

Aby wzmocnić swoje serce i zadbać o to, by biło jak najdłużej, nasza codzienna dieta powinna być bogata między innymi w nieocenione kwasy tłuszczowe omega-3, dzięki którym zmniejsza się ryzyko zapadnięcia na choroby serca i naczyń krwionośnych. 

Wpływ na to mają zarówno kwasy EPA jak i DHA. W jaki sposób pomagają one chronić nasze serce?

–  regulują prawidłowe obkurczanie się serca, dzięki czemu może ono odpowiednio pompować krew

– obniżają ciśnienie krwi

– wpływają na siłę uderzeń serca co jest istotne dla osób cierpiących na niewydolność serca 

Kwasy omega-3 wykazują również korzystne działanie w kontekście chorób miażdżycowych. Nie  tylko jej przeciwdziałają, ale wręcz mogą ją odwracać, rozpuszczając złogi blokujące światło naczyń krwionośnych. 

Skąd czerpać korzystne składniki?

Ze względu na to, że ludzki organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować kwasów tłuszczowych omega-3 to należy je dostarczać z pożywienia. 

Znajdziemy je przede wszystkim w rybach, skorupiakach, orzechach włoskich czy nasionach chia. Wybierając ryby ważne jest, aby postawić na te, w których znajduje się największa ilość kwasów omega-3. Ryby w codziennej diecie. Ale… jakie wybrać? – CalanOil

Według Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA dziennie należy dostarczać nie mniej niż 250 mg kwasów omega-3, chociaż specjaliści zalecają ich spożycie w ilości do 4 mg na dobę. 

Suplementy diety – zadbaj o odpowiednią ilość cennych substancji

Jak wskazują statystyki w diecie Polaków znajduje się zbyt mało ryb, dlatego dostarczenie z pożywienia niezbędnych składników wspomagających pracę serca może okazać się mocno problematyczne. Konieczna jest więc regularna suplementacja, dzięki której uzupełnimy niedobory potrzebnych nam substancji. 

Na rynku jest szeroka gama preparatów zawierających kwasy omega-3, ale wybierając jeden z nich powinniśmy postawić nie tylko na ilość kwasów EPA/DHA, ale też na ich formę chemiczną, źródła oraz sposoby pozyskiwania. Jaki suplement diety wybrać? – CalanOil

W preparacie CalanOil® kwasy te występują w całkiem nowej formie chemicznej estrów woskowych dzięki czemu są uwalniane i absorbowane przez nasz organizm dopiero w jelicie grubym co wiążę się z ich efektywniejszym wchłanianiem i działaniem. Suplement zawiera również m.in. astaksantynę, która ma właściwości przeciwutleniające a tym samym łagodzące stres oksydacyjny mięśnia sercowego, co z kolei przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zawału mięśnia sercowego. Dodatkowo, pozyskiwanie oleju nie narusza równowagi naturalnej ekosystemu morskiego, o czym szerzej pisaliśmy tutaj: Pozyskiwanie CalanOil® a środowisko | CalanOil®.

Pamiętajcie: Wasze zdrowie to Wasz wybór!